GSP Grankulla svenska pensionärer

      Gröna Fingrar

Ledare är Monica Hamberg, monica.hamberg(på)kolumbus.fi, 050 382 2675

Klicka på mejladressen. Om det inte lyckas så byt (på) till @ om du vill mejla!

________________________________________________________________________

Besök i Lappvikens koloniträdgård 4.9.2023.

Vi blev emottagna och guidade av Angela Åkerblom. Hon är en av eldsjälarna i trädgården där. Odlingsområdet är ganska litet och vi hade möjlighet att få en bra överblick över allt som växer där. Det finns mycket ätbart där och också mycket som odlas för att glädja ögat. Angela berättade om Lappvikens sjukhus historia och guidade oss också på området i närheten av koloniträdgården. Besöket gav mersmak, ev åker vi dit på nytt  nästa år i syrentiden.

________________________________________________________________________

Gröna fingrar besökte Bokulla, augusti 2023

Den 23 augusti gjorde Gröna fingrar ett besök hos Marianne och Anders Svartbäck i Lahnus. Där hade vi möjlighet att beundra deras vackra blomrabatter. Bland annat dahlior, flox och krasse stod i full blom. Det märktes att vårt värdfolk har stort intresse att odla och också själva njuta av allt det vackra i trädgården. 

Tusen tack för besöket!

 

________________________________________________________________________

Vi planterar lökar 5.10.2020

     

Den 5.10.2020 samlades Gröna fingrargruppen på Junghans gård och grävde ner blomlökar i jorden. Detta utvecklade sig till ett fint samarbete mellan gruppen och Grankulla stad. Vi fick lökarna, 250 st narcisser, från staden. Dessutom kom några av stadens anställda med på talko med oss. Vi hade trevligt, solen sken och kaffet smakade då allt var klart. Lökarna är planterade både på övre gården och nedre gården.

Mvh Moa Hamberg

________________________________________________________________________

Utfärd till Margreteberg 25.8.2020

Gröna fingrar har, liksom andra hobbygrupper, haft en paus i verksamheten pga koronaviruset. Jag hade planerat flere utfärder både västerut och österut men blev tvungen att annullera eller flytta besöken till senare tidpunkt.

Den 25 augusti gjorde vi dock en utfärd till Margreteberg och vandrade omkring i parken. Trots att mycket redan hade blommat ut fanns det ändå en hel del att njuta av. Själv blev jag speciellt förtjust i höstanemonerna som blommade så rikligt i en rabatt. Och till allas vår glädje hade växthuset höstanemoner till salu. Caféet var öppet och vi tog en kaffepaus tryggt utomhus.

Moa Hamberg

     

 

     

 

Bilder Monica Hamberg

________________________________________________________________________

Gröna Fingrars sista programpunkt före sommaren 2019

var vilda orkidéer och naturängar under ledning av Calle Gahmberg.

Våren har förövrigt bestått av Tillandsia växter, besök i den Nylundska trädgården i Grankulla. I år åkte vi på nytt till  Hagalands trädgårdsbutik för inköp av sommarblommor efter föra årets goda erfarenheter, samtidigt vek vi in hos Reimans i Kyrksätt där olika plantor också hittade vägen till våra korgar.
 

________________________________________________________________________

Tillandsiaväxter 9.4.2019

9.4.2019 träffades 20 Gröna fingrar för att bekanta sig med Tillandsiaväxter. Växterna som saknar rötter (!) presenterades av Eeva Tarkio från Huoneettrum som bland annat importerar Tillandsia.

     

________________________________________________________________________

Den 3.9.2018 åkte gröna fingrar till Sannäs.

 

Den 3.9.2018 åkte gröna fingrar till Sannäs bortom Borgå för att besöka Bernt och Märta Olins trädgård. Trädgården i sitt överflöd och värdparets djupa kunskap imponerade stort på oss. I trädgården på dryga hektaret fanns allt, nyttoväxter, blommor, arboretum och två växthus så fulla av chili och tomater så man inte rymdes in.

======================

 

Här några bilder från gröna fingrars senaste trädgårdsbesök; försommaren 2018. Gröna fingrar önskar alla en riktigt trevlig sommmar med sol och regn i lämpliga proportioner så både människor och växter trivs och mår bra.

Hälsningar
Fredrika

 

 

 

==============================

 

Här lite bilder från gröna fingrars julblomspyssel 12.12.
Gröna fingrar önskar alla God Jul med lite julblommor!
 

 

 

 

7.6. I strålande solsken före annalkande storm och regn besökte 13 Gröna Fingrar en underbar trädgård i Grankulla. Efter att ha rundat huset längs en smal stig öppnade sig den fantastiska woodland trädgården där man utnyttjat berget och de naturliga stenformationerna till fulländning. Vi var mäkta imponerade.

 

 

 

9.5.2016 samlades 18 glada Gröna Fingrar för att bese Södra Heikelvägen 7 där Hagners bor. Trädgården grönskade, vårblommorna gav färg och huset var som en frodig perennrabatt.
 

Efteråt var det Koivus på Södra Heikelvägen 9 som i sin sköna trädgård bjöd på kaffe med dopp.

 

Utfärd till Botaniska trädgården i Kajsaniemi

Gröna fingrar gjorde 12.4.2016 en utfärd till Botaniska trädgården i Kajsaniemi. Jag bifogar bilder som jag blev ombedd att ta och skicka till dig när vi efter rundvandringen intog kaffe med kardemummakransar (medhavt och bakat av vår ledare Fredrika Forsskåhl).


En solig och vacker dag, kyligt ute, men inne i en del avdelningar tropisk värme. Mycket lyckad exkursion!