GSP Grankulla svenska pensionärer

Traditionell första maj-lunch i Villa Junghans

01.05.2012

Fotograf Carita Fredriksson


Tisdag 17.04.2012

 

Clara Palmgren berättade om : Trädgårdar i Grankulla

 

Idag fick vi lyssna till ett mycket intressant föredrag av Clara Palmgren. Clara berättade om olika villor med sina intressanta trädgårdar. Clara belyste föredraget med fina diabilder från slutet av 1800-talet till dags datum. Claras kunskaper om villorna och deras ägare är fantastisk. Vi kunde bara andäktigt sitta och lyssna till detta fina föredrag.

 

Klicka bilden så får du den större och kanske hittar dig bland publiken.

Nedan ser vi några av våra damer.

 

 

Teresagruppen visade upp sina fina konstverk som medlemmarna hade producerat under vintern

 


SENIORDANSARNA I GRANKULLA 14.04.2012

 

"Finlands Seniordansförbund r.f.:s våravslutning hölls i år i Grankulla på Kasabergsskolan den 14 april kl. 10.00–16.00.  Närmare 150 medlemmar deltog, allt från Åbo till Borgå och Lovisa. 15 olika seniordanser dansades med glädje och iver."

Kasabergsskolans gymnastiksal var väl fylld av entusiastiska seniordansare. (Klicka bilden så får du den större)


Här nedan ser du några duktiga seniordansare, som visar sitt kunnande.

Märta Lundqvist-Björklöf, GSP, till vänster och till höger Salme Hansson, seniordansledare i Grankulla och GSP

 


 

2012-04-03

 

 

Först höll GSP sitt stadgeenliga vårmöte. Mötesordförande var Magnus Öhman och mötessekreterare Anna-Greta Liljeroth.

Sedan läste Margareta Sirviö och Anna-Greta Liljeroth upp några dikter, samt tände ljus till minnet av de som avlidit under det gågna året. GSP-klang uppträdde med några sånger.
(Bilden här ovan kan du klicka så blir den större)

 


Tisdagsträff 20-03-2012

 

Hemläkartjänsten Doctagon presenterar sig

 

Niklas Karlberg, dr. och Janica Bergström, specialsjuksköterska

 

Niklas Karlberg berättade att Doctagons läkare gör hembesök i huvudstadsregionen alla dagar mellan kl. 8 och 23. Vi sköter om både barn och vuxna.  Då någon i familjen insjuknar, tveka inte att ringa till hemläkartjänstens journummer och diskutera direkt med vårdpersonalen. Vårdpersonalen bedömer situationen och ordnar vid behov ett hembesök.

 

Doctagon har en personal på ca 250 personer och ca 140 läkare. Doctagon läkare och personal gör hembesök i storstadsregionen. Man kan bo hemma och bli skött av Doctagons personal: Hemsjukhus. Doctagon har en trygghetstelefon, € 37- / mån. som erbjuder ökad säkerhet i åldringarnas vardag. Om man har en trygghetstelefon har Doctagon personal tillträde dygnet runt till din lägenhet enligt behov, nycklar ellr/och behövliga koder.  Doctagon personal kan ta laboratorieprov och göra undersökningar i samband med hembesök.

 

Några av våra ivriga pensionärer


Här några bilder från vandrarnas vandring 12.03.2012 


som gick längs  Esbo strandväg.
Vi vandrade från Westend till Mattby
där vi drack välförtjänt kaffe berättade Carita F.

 


 

9.3.2012

 

 

“Katzenjammer” – en glad kvällsfest

 

 

med musik, dans och program på Villa Junghans fredag 9.3. Vi var ca.80 personer. En del som syns hade klätt ut sig. Vår egen husmor ha komponerat menyn och gjort all mat. Maten var läcker och vinspecialisten Stures val av vinerna var fina. Programmet bestod dels av danstävling, dansa med kändisar, operettsånger från Vita Hästen uppförda av herr Kauhanen. För den vackra nostalgiska musiken svarade Boris Westerlund.


Danstävlingen bestod av 6 olika danser, bl.a. wals, tango, chachacha och jive. Början gick bra för våra tävlande, men sedan efter pausen straffade juryn de tävlande med strängare regler och juryn fick höra buande från publiken, men slutet gott - allting gott. Alla tävlande kom upp till samma magiska poängtal, 51, och ett jubel uppstod bland publiken . Juryn fick godkänt.

 

Bordet är dukat och Boris Westerlund spelar vackra melodier.


Tisdagsmöte 06.03.2012


Björn Sundell: Tankar i smedjan Magma

 

 

Björn Sundell höll ett mycket intressant föredrag om svenska språkets ställning och framtid i Finland. Han berättade om flera undersökningar som Tankesmedjan Magma gjort. Var och en kan bekanta sig med dem genom att klicka Magma-ikonen här nedanom. Björn Sundell berättade om hur andra språkminoriteter har det i Europa: Wales, Syd-Tyrolen. Wales t.ex. har ingen egen regelbundet utkommande dagstidning.

 

Tryck här ovan och läs mera på : Nordens förlorade paradis etc.

 

 


Carl Larsson

 

Carl Larsson, född 28 maj 1853 i Gamla Stan i Stockholm, död 22 januari 1919 i Falun i Dalarna, var en svensk konstnär. Larsson är en av de mest berömda svenska konstnärerna och kanske den mest folkkäre.( Utdrag ur Wikipedia, klicka ordet så får du mera info)

 

Två grupper GSP:are var till Ateneum för att besöka den fina utställning av Carl Larssons tavlor. Clara Palmgren var vår koordinator och grupp tvås guide. Själv blev jag mycket imponerad av Carl Larssons teknik under hans franska period. Men alla verk var verkligen fantastiska och en del mycket bekanta för oss från våra barnböcker.


 

Födelsedagsfest med musikprogram
tisdag 07.02.2012

 

GSP-Klang inledde födelsedagsfesten. 160 medlemmar hade ställt upp för att fira 82 födelsedagsbarn. 50 av födelsedagsbarnen var på plats och de erhöll varsin stor gul ros. Det bjöds både på ett glas skumppa och kaffe och tårta.

 


 

Tisdagsmöte 24.01.2012

Susanna Tommila, Kultur- och fritidschef i Grankulla, berättade om
World Design Capital Helsinki 2012 i Grankulla

Susanna Tommila

Stora festsalen på Villa Junghans med pensionärer som hörde på Susanna Tommila och Veera Jalava om hur Grankulla kommer att delta i kulturåret 2012. Veera drar en frivillig grupp pensionärer som skall under hennes ledning göra gatumålningar i Grankulla.

Kaffe med hembakade bullar smakade väl under föredraget.


Nyårslunch på Villa Breda 10.01.2012

 

Villa Breda var fullbokad. Stämningen var god, såsom också maten lax med härlig ostgratäng och potäter, samt kaffe och "tårta" till efterrätt.

Regina Evers spelade piano till allas vår stora förtjusning.

Uppdaterad 20.05.2012