GSP Grankulla svenska pensionärer

GSP:s Fotoklubb

 

UTVECKLA DITT FOTOINTRESSE MED OSS!

 

Ordförande är Henrik Bremer gspfotoklubb (åt) gmail.com

 

 

Styrgruppen samlad. Från vänster Carl-Göran Karlsson, Henrik Bremer, Peter Slotte, Inge Timgren, Carl-Christer Nikander och Anders Svartbäck. Kaj Kankaanpää var förhidrad att deltaga på mötet.

 

________________________________________________________________________

Facebooksidan HÄR

________________________________________________________________________

Nyaste nytt!!!

Jan Hagelberg bedömde Fotoparadbilderna med temat låtnamn. Han valde som vanligt även ut åtta bilder för visning i Junghans cafét och på Fotoklubbens FB sida.

Alla bilder visas på FB.

 

HÖSTENS FOTOPARAD 2023

Höstens FOTOPARAD har temat LÅTNAMN.

Inlämningen av max två bilder/person i .jpg format med max 25 Mp storlek/bild skall ske senast 27.10.2023 till e-postadressen gspfotoklubb@gmail.com.

Varje bild skall namnges med låtnamnet man syftar till eller med någon strof från låten.

Bedömningen sker som vanligt i Villa Bredas Musiksal torsdagen den 16.11.2023 kl. 12:15.

Som domare är Jan-Eric Hagelberg från AFK vidtalad.

Välkomna med

Henrik Bremer

 

Fototemat förnyas varje månad på vår Facebook sida.

Fototemat för oktober är Marknad

 

 

Årets första Fotoparad (slutgiltig version)

Här kommer temat för nästa Fotoparad: En högtidsstund.

Varje deltagare får inlämna två bilder. Bilderna får inte ha deltagit tidigare i Fotoparaden. Inlämning senast den 23 mars 2023.

Bedömningen sker i april, den 26.4. i Villa Breda kl 12 - 16.

Som domare får vi bekanta oss med en Ekenäs fotograf vid namn Viveka Rabehl.

Bidragen skickas till gspfotoklubb@gmail.com. Bilen skall namnges, helst inte med temanamnet och heller inte med enbart siffror. Formatet är som tidigare jpg.

Välkomna alla med era bilder som kan vara färska eller gamla men som återger temat En högtidsstund.

Reglerna finns på GSP webbplatsen under fliken Fotoklubben.

Mvh

Henrik Bremer.

 

 

Regler för Fotoparaden 2023

• Varje fotograf får sända in två bilder i två separata e-postmeddelanden till en given e-postadress, den nuvarande är ”gspfotoklubbgsp@gmail.com”. Om bilderna är fler minskar arbetsgruppen antalet till två. Besked ges till fotografen om ankomna bilder.

• Bilderna skall namnges, dvs. en bildkod såsom tex. IMG1 skall ersättas med bildens namn. Bedömningen sker anonymt så att fotografens namn förblir obekant för bedömaren tills han/hon har avgett sitt utlåtande. Efter bedömningen kan bilderna ställas ut i Villa Junghans kaffehörna och/eller publiceras på GSP:s hemsida och Fotoklubbens Facebook gruppsida och då anges också fotografens och bildens namn.

• Bilder som tidigare bedömts inom fotoklubben kan inte skickas in som nya bidrag.

• Bilder som sänds in för bedömning kan levereras i bildens originalformat, dock så att bildstorleken inte får överskrida 25 Mb (e-postlådekrav). Bilderna bör alla skickas som separata e-postmeddelanden. Bilderna får beskäras.

Bildformatet är .jpg.

• Eftersom de bilder som deltagit i paraden publiceras på GSP:s hemsida bör de förminskas, så att liggande bilder har formatet 800 pixel (långsidan av bilden), stående bilder har dock långsidan 600 pixel

Denna modifiering kan göras på fotoklubbens försorg men kan också  göras av fotografen själv. De förminskade bilderna får skickas i ett och samma e-postmeddelande

Henrik Bremer

Ordförande

 

 

Marsmånads fototema är "dagsmeja".

 

 

Gisela Montonen från Grankulla stad gjorde en videosnutt om utställningen i Galleriet om Villor och hus i Grankulla på 1900-talet. Ciceroner var Christoffer Lindqvist från Kulturföreningen och Henrik Bremer från GSP:s Fotoklubb. Videon kan ses på Grankulla stads facebook sida.

 

Här lånas en bild från Hbl. Grankulla svenska kulturförening ställer ut "Villor och hus i Grankulla" i bibliotekets galleri hela februari. Christoffer Lindqvist, ordförande i Kulturföreningen och Clara Palmgren har varit bland de bärande krafter som åstadkommit utställningen. Fotograferna Anders Svartbäck, Christer Nikander, Peter Slotte och Henrik Bremer har tagit bilderna. Den gamla Zeiss Ikon kameran är med endast sopm rekvisita från Hbl fotografen.

Välkomna!!

Månadstemat för februari är "Vintersport".

 

Det första månadstemat för januari år 2023 är "önskningar" Tolka temat i bild och lägg upp bilden på Fotoklubbens FaceBooksida.

 

Månadstemat för december är "i väntans tider"

 

Vi är många som gärna fotograferar med våra mobiltelefoner, det är så enkelt, den finns alltid till hands och är liten och lätt att handskas med.

Den har med åren blivit min egen favoritkamera.

Om du har en I Phone du fotograferar med och har frågor eller problem hjälper jag dig gärna så långt mina kunskaper räcker.

Ring i så fall nr 0407448774 så kommer vi överens om träff, ett förslag är Fotoklubbens eget utrymme, Gula Rummet i Gula Husets övre våning, Thurmansallen 1.

Inge Timgren

 

 

Dollypops sjunger Chattanooga choo,choo på höstfesten!

 

Fotoklubbens medlemmar har hängt upp Fotoparadbilder i bibliotekets galleri. Utställningen är öppen under bibliotekets öppenhållningstider två veckor framåt.

Välkomna alla, glöm inte att skriva i gästboken.

 

På utställningen visas fyrtio av domarena utvalda bilder från de senaste årens Fotoparader. Också de åtta som Kaj G Lindholm väljer ut från Fotoparaden med temat TRE finns med. Alla hjärtligt välkomna.

 

Porträttfotograferingen finslipad ytterligare i Gula Rummet. Här ett smakprov. Kontakta gspfotoklubb@gmail.com om du är intresserad av att bli avporträtterad.

 

 

Vårt referensnummer är: 6415 som används när

inbetalningen är riktad till Fotoklubben.

 

Månadstemat för november är från ljust till mörkt eller svart till vitt. i FB gruppen.

Välkomna med!

________________________________________________________________________

På fredag den 1.04. kl. 12-16 i Villa Bredas Musiksal fortsatte Grundkursen i fotografering med repetition samt genomgång av deltagarnas bilder tagna efter den första kursdelen under ledning av Jan Hagelberg.

 

_______________________________________________________________________

Bilden är tagen av Carola Juselius, deltagare i grundkursen.

 

Deltagarna tyckte att en tredje modul i kursen kunde vara motiverad. Denna modul skulle fokusera på handhavandet av kameran, hur ställa in den för att uppnå önskat resultat. Modulen kan säkert intressera personer som inte deltagit i de två första modulerna. Vi återkommer i höst.

Henrik

________________________________________________________________________

 

 

Per Olov Jansson (1920-2019), finländsk fotograf vars konstnärskap inom fotografin har beskrivits bygga på perspektiv och förhållandet mellan ljus, mörker och gråtoner. P O Jansson var bror till Tove och Lasse Jansson

Per Olov Jansson skrev detta år 1946:

”Svårigheterna kommer när man vågar sig ut i dagsljus, blåst och en av allt annat än bildmässigt småkrafs uppfylld värld. - -

Metod skall det vara. Planlösa vandringar med kameran på axeln blir det sällan fina bilder av.

Man finner kanske ett motiv, så skönt, att hjärtat hoppar till i bröstet – men nästa ögonblick ser man de fula träden i bakgrunden. Där har vi depressionen. Det blir högst en sexpoängs bild, alltså under ens värdighet att knäppa. Men skriv upp motivet och kom ihåg det en dag då dimman ligger tät. Då kanske det blir bra. Eller kom igen på kvällen med blixtljus och stativ.”

Fotoklubben har nu genom Inge Timgren, dotter till P O Jansson, fått möjlighet att använda delar av den kamerautrustning P O Jansson har använt under sin gärning som fotograf.

Dessutom har ett antal intressanta böcker om fotografering utlånats till Fotoklubbens bibliotek.

Fotoklubben riktar ett stort tack till Inge Timgren och lovar göra sitt yttersta för att utrustningen skall komma till en användning som skulle ha värmt Per Olov Janssons fotografhjärta.

Bilden tagen av Inge Timgren och digitaliserad av Christer Nikander.

 

________________________________________________________________________

Fotogruppens program 2022 HÄR

 

________________________________________________________________________

Deltag i månadens foto 

Varje månad ges ett tema. Din tolkning publicerar du på Fotoklubbens Facebook sida (Grankulla Svenska Pensionärers Fotoklubb). Reglerna är enkla: tolkningen är fri men bilden måste vara tagen under den givna månaden. För att kunna publicera din bild bör du ansöka om medlemskap i den slutna facebook gruppen. På frågor svarar ordförande Henrik Bremer: gspfotoklubb@gmail.com

 

________________________________________________________________________

Det Gula Rummet är nu hyrt av Fotoklubben

Rummet är på 15 m2 och kommer att användas för en mängd olika fotoaktiviteter. Följ gärna med detta på Fotoklubbens FaceBooksida "gspfotoklubb"

 

_____________________________________________________________________________________

 

__________________________________________

 

 

________________________________________________________________________

Foton från Fotoparader 2021

Se HÄR

________________________________________________________________________