GSP Grankulla svenska pensionärer

 

Julgröt i Grankulla kyrka

Grankulla församling bjöd på julgröt
tisdagen den 17.12 2013 kl. 13.00.

 

 

GSP-klang sjöng vackra julsånger

 

Grankulla stads egen Lucia 2013, Elin Qvist, med tärnorna besökte kyrkan och framförde flera vackra sånger.

 

Tisdagsträff den 10 december 2013
Glöggmingel

Många GSPare hade ställt upp till Glöggminglet. Regina Evers inledde taffelmusiken och Hector Köhler fortsatte.

Regina vid pianot. Brita J. lyssnar.

 

GSP utser varje år årets hobbygrupp och nu var det "Värdinnorna" med ledning av Tuula Jonasson som fick motta denna hedersutnämning. Ordförande Alf Skogster föreslog i sitt tal till värdinnorna att nu skall dessa flitiga damer unna sig en bit mat och själva bli uppassade.

Värdinnorna, Carita, Marianne, Stina samt Tuula och ordf.  Affe

 

SJÄLVSTÄNDIGHETSDAGEN

6.12.2013

Flagghissning i Grankulla kl. 9.15

Talare var minister Elisabeth Rhen

 

Uppvaktning vid hjältegravarna
Grankulla begravningsplats

Generalmajor Karvinen lägger ned en krans

GSP-klang, Grankulla svenka pensionärers manskör uppvaktade vid hjältegravarna på Grankulla begravningsplats med sång. Kören syns till vänster om fanborgen. Fanborgen bestod av följande fanor från höger: Finlands fana, Krigsinvaliderna, Krigsveteranerna, Reservofficerarna, Partiolippukunta Toimen Pojat, Lions Grankulla och Grankulla Rotary Club.

(Fotografer: Anders Svartbäck, stadshuset, och Kaj Kankaanpää, Grankulla begravningsplats)

 

den 3 och 4.12.2013 kl. 9 och 10

 

 

Seniordansarna dansar varje torsdag morgon
kl. 10.00 -

 

Seniordansarna leds av Salme Hansson.


Damen till vänster Salme H. och till höger har vi Lillian Kavanne, som fyllde 95 år. Märk vilken hållning.

 

 

Tisdagsträff den 26 november 2013

 

 

Otto Ekberg berättade om släkten Ekberg

Ekberg, med ursprung i 1850-talets Helsingfors, är en särskild senior inom finsk café- och konditorikultur. I dag omfattar vår verksamhet café och konditori med eget bageri samt catering och festlokal. Som ett av stans klassikercaféer är vi stolta över våra anor, vårt kunnande och våra kultförklarade läckerheter, däribland Napoleonbakelsen och champagnekorken. (Utdrag från företagets webbsida)

 

 

Tisdagsträff den 12 november 2013

 

efter det berättade Kyrslätt Aktias
representant Lena Lindén om det :

Ändrade betalningssystem

 

Vad är e-faktura
E-fakturan är ett pappersfritt alternativ till den traditionella räkningen. E-faktura skickas till din Nätbank ifylld och klar för dig att granska och godkänna för betalning. Mot avgift kan du även få meddelande om en inkommen e-faktura via e-post eller som textmeddelande.

 

Direktdebiteringen upphör i Finland 31.1.2014. Direktdebiteringen ersätts med e-faktura, direktbetalning och andra faktureringssätt som många fakturerare och kunder redan använder. Fakturerarna meddelar dig per brev om ersättande alternativ för direktdebitering.

En del fakturerare ersätter direktdebiteringarna automatiskt med e-fakturor eller direktbetalningar. Ändringen kräver inga åtgärder av dig.

De fakturerare som inte ersätter direktdebiteringarna med e-fakturor eller direktbetalningar skickar dig i fortsättningen en pappersfaktura. Du kan fortsättningsvis betala fakturan i nätbanken, betalautomaten, betalningstjänsten eller på kontoret.

 

 

Tisdagsträff den 29 oktober 2013

 

 

Ann-Kristin Schevelew, musikredaktör från Helsingfors.
(klicka ovan för att läsa om Ann-Kristin)

 

Villa Junghans var fullsatt med pensionärer som ville höra Ann-Kristin Schevelews fina musikkåseri. Ann-Kristin Schevelew visade hur man kunde ta fram intressant musik på YouTube på internet. Ann-Kristin Schevelew hade en fin spellista som sträckte sig från Maria Callas Casta diva (1958) till The Beatles - Paul Mccartney - Here, There and Everywhere (Live).

Läs den nästan fullständiga spellistan här nedan genom att klicka på:


Schevelew Ann-Kristins  spellista 2013-10-29

 

 

Dagens rubrik:
Toscas resårmadrass och andra musikaliska historier

(Klicka för att läsa mera om Tosca)

 

Den 25 oktober 2013


Ett hundratal medlemmar varav många i dirndl-lederhosen kostymering roade sig furstligt på årets glada oktoberfest. Den av Tuula Jonasson komponerade supén hade strykande åtgång och Boris Westerlunds trevliga dansmusik och sedvanliga musikgissning förhöjde ytterligare stämningen. Som vanligt hade en frivillig talkogrupp på c:a 20 medlemmar hjälpt till att ordna alla detaljer kring festen.

Eja Karell och Benita Henn

 

Jalle H.

Oktoberfestfotograf var i år Anders Svartbäck.

 

Tisdagsträff 15 oktober 2013

Arkiater Risto Pelkonen


Ett gott liv på äldre dar

 

 

 

Den riksomfattande SeniorSurf-dagen 8.10.2013!

SeinorSurfdagen 08.10.2013 var en stor succé i Grankulla Villa Junghans biblioteket. Svenska och finska pensionärernas experter hjälpte över 20 pensionärer att surfa på nätet. IT-handledarna som var 4 st. med 5 datorer och en I-pad hann också besvara olika IT-frågor.

 

Här idkar två pensionärer självstudie på en I-pad. I bakgrunden lotsar Lotta M. en pensionär in i internets underbara värld.

 

Tisdagsträff den 1 oktober 2013

Ulla Tillander-Godenhjelm berättar om:

S:t Petersburgs finska guldsmeder

 

Salen var fullsatt med GSP-medlemmar, dvs över 100 personer,  som ville höra Ullas fina föredrag om de finska guldsmederna i S:t Petersburg. Många av dessa guldsmeder kom från mycket anspråkslösa förhållande i Finland.

 

 

Våra Teresor visade upp sina fina filtar

 

GSP fotoklubben den 1 oktober ca. kl. 14.30 Vidar Lindqvist

Vidar Lindqvist, fotograf från Raseborg, Ekenäs

 

 

Presenterade med ord bilder ett urval av sina fotografier. Han berättade vad han hade villat fånga på bilden och att det är viktigt att kolla vad man vill fota innan man tar fotot. Mycket sällan använder Vidar Photoshop-programmet. Han föredrar en rejäl systemkamera framför en digikamera. I-padden anser Vidar ej var något att ha då den är bl.a. klumpig att använda.

 

 

 

Tisdagsträff den 17 september 2013
Joel Sjögren : Finlandssvensk krigshistoria

(Klicka ovan för att läsa på sidan 9 vad Joel Sjögren skriver)

 

Tisdagsträff den 3 september 2013
Torsten Widén : Aktuellt i Grankulla

 

Salen var full med Grankulla svenska pensionärer, ca 150 personer, som ville höra stadsdirektören berätta om vad som nu händer i Grankulla. Stadsdirektören beklagade att utbyggnaden av Grankullacentrum har dragit ut. Med tiden flyttas järnvägstationen västerut, dvs. på andra sidan om tunneln och där skall också på den lilla tomten rymmas höghus. En affärskedja, annan än S-market Varuboden, har önskat att bygga en affär på stationsparkeringsområdet, men företaget är ej villig att bekosta en underjordisk parkering. Stadsdirektören fick också besvara många frågor om Grankulla.

Uppdaterad 2014-01-15