Avslutning med Granhultsskolans elever
Tisdagsmöte 31.5.2016
Fotot från våravslutningen 2015
En känsla lik förväntan inför barndomens skolavslutning mötte oss när vi samlades till vårterminens sista träff. Förväntansfulla, sommarklädda pensionärer, bland dem många far- och morföräldrar samlades för att lyssna till skolbarnens sång. Medan vi väntade på barnens ankomst underhöll oss Regina Evers med glada melodier på dragspel. Marianne, Clara, Affe och Margareta berättade trevliga historier. Och så sjöng vi den av Margareta skrivna egna föreningssången, för säkerhets skull flera gånger, så att den skulle sitta säkert.
Och så kom Granhultskolans barn trippande, cirka 30 söta små flickor i olika storlekar under ledning av Lotta Vaenerberg. Vi fick lyssna till tre glada, underhållande sånger: Tipiti, Ekosång och en sång på engelska. Efter sången bjöds barnen på saft, kex och karameller och eget bokbord, där de fick plocka åt sig så många böcker de ville. Ordförande Marianne Svartbäck önskade oss alla en trevlig sommar! (Margareta S.)
Vårutfärd till Nagu med GSP-Klang
Tisdag 24.5.2016
Utfärd till Nagu den 24 maj 2016
Vårens stora utfärd gick till Nagu i Åbolands skärgård där våra värdar var Festingarna, d.v.s. Nagu pensionärer.
Vi åkte med två bussar från Wikströms busstrafik med start kl. 8.30 och 9.00. Första uppehållet var vid Tuorlan majatalo i S:t Karins där vi fick kaffe med bulle. Tuorla herrgård är känd sedan medeltiden. Nu verkar där ett yrkesinstitut med inriktning på lantbruk och trädgårdsskötsel.
Sedan fortsatte resan. Från Pargas tog färjan oss över till Nagu. Väl framme i Nagu besökte vi först den vackra medeltida kyrkan där vår kör, GSP Klang, uppträdde. Efter det tog en del bussen, andra promenerade till Framnäs ungdomslokal där borden var dukade för lunch och många träffade gamla bekanta. På estraden fanns en orkester med solist och de underhöll oss under lunchen som bestod av laxsoppa, vitt vin, Ålands pannkaka med Saskatoonsylt och vispgrädde och kaffe. Dessutom uppträdde GSP Klang med några sånger.
När vi ätit berättade Nina Söderlund initierat om ”Urho Kekkonen i skärgården”. Kekkonen var en passionerad fiskare och trivdes i skärgården. Under lunchen såldes lotter som sedan drogs när vi ätit färdigt. Lotteri är en viktig del av Festingarnas finansiering. Dessutom kunde vi inhandla skärgårdsprodukter.
Efter lunchen hade vi möjlighet att se på utställningen i Sjöfartshuset. Och några hann med att titta in i ortens antik- och loppisaffär.
Sedan var det dags för hemfärden med en kaffepaus i ABC Tammisilta. Hemma i Grankulla var vi igen vid 20-tidan.
YL
Fotograf Anders Svartbäck
Grankulladagen 19.5.2016
Grani-dagen firades i år i strålande solsken. Alla lotter vann. Damerna som beundrar det fina lotteribordet är från höger Anna-Greta Liljeroth, Tuula Jonasson och Lillian Kavanne.
Herbert Mäklin beundrar Gunder Gustafssons fina reparbeten, som Gunder hade till salu Grani-dagen till ära.
Tisdagsmöte 17.5.2016
Heidi Backman:
"Kultur- och bildningstjänster i Grankulla"
Stadsdirektör Christoffer Masar besökte GSP tisdagsmöte och drack en kopp kaffe tillsammans med Alf Skogster.
Musikalisk säsongavslutning
Vårfest med finska pensionärerna i Nya Paviljongen
Tisdag 10.5. 2016
Heta ja Mirja Neuvonen
Tisdagsmöte 3.5.2016
Pastor Pirjo Lucander : "Människan är en berättelse”.
MÄNNISKAN ÄR EN BERÄTTELSE – och livet ett äventyr
Jag läste i Hufvudstadsbladet den 17 april om Anna från Österbotten som vågade allt. Anna var en tredjeklasspassagerare som överlevde Titanic. Hon blev räddad och fördes till New York. Småningom gifte hon sig med en amerikan, Gordon Kinkaid. De slog sig ner i småstaden Olympia. Anna fick en son och en dotter och dog 81 år gammal år 1975.
Fredrik Sonck, som skrev om Anna, fortsätter med att konstatera att Annas livsöde innehåller flere berättelser om man betraktar det i dag. Vi anar att hennes berättelse står i ett sammanhang med andra berättelser. Om det hur fattigdomen och arbetslösheten i Österbotten drev dem som saknade framtid bort från hemorten. Många flydde undan fattigdomen och blev migranter. Om det hur en ung flicka på 18 år vågar bege sig på en lång resa och långt bort från familjen. Om hur det var att komma in i ett helt främmande land med främmande språk, miljö och kultur. Om hur hon blev amerikan. Annas berättelse är också en del av den stora katastrofen, förlisningen av Titanic och alla de människors berättelser vilkas liv påverkades av den. Annas livsöde är en del av samtidens historia såväl som en del av den historia som är hennes familjs, hennes makes och hennes efterkommandes berättelser.
Utfärd till Kaisankoti och Haltia.
Torsdag 21.4.2016
En grupp på 23 personer från GSP besökte Kaisankoti i Esbo. Vädret var det bästa möjliga. På Kaisankoti åt vi en god lunch med sallader, speciell ärtsoppa och siklöjor. Till efterätt bjöds det på en bärkräm. Vid kaffe fick vi ett fint sammandrag om gårdens historia och verksamhet av husets guide.
Sedan åkte vi till Naturmuseet Haltia i Noux. I Haltia guidades vi av Catharina Brandt-Vahtola .
Haltia-byggnaden har ritats av arkitekten Rainer Mahlamäki med inspiration av Kalevala mytologin. I byggnaden möts den vilda naturen och människan och lever i harmoni med varandra.
Byggnaden inleder en ny era inom träbyggnation i och med att den är den första offentliga byggnaden i Finland som är byggd helt i trä. Miljön har uppmärksammats såväl i Haltias lokaliteter som i dess verksamhet med hjälp av en välgjord design och toppmoderna ekologiska lösningar. Uppvärmningen och avkylningen av byggnaden sker med sol- och jordenergi. (Utdrag ur Haltias webbsida: http://www.haltia.com/haltia/)
Besöket i Haltia var mycket givande och intressant. Tack till Carita Skogström, vår researrangör för en lyckad utfärd.
Haltia, Noux
Tisdagsmöte 19.4.2016
Fältsvins berättelser
Föredragshållare Ulf Andersson
Major i.a. Ulf Andersson, som tjänstgjort i Dragsvik 1971-1977, har nyligen utkommit med boken ”Fältsvins berättelser”. Boken berättar om officersmässen, dess inredning, historia och officersliv i landets enda svenskspråkiga militäranläggning. Bokens berättelse är fiktiv men sker i verklig miljö.
Nylands brigad grundades av Gustav den andra Adolf 18.4.1626, dvs 390 år sedan och fick då namnet Nylands regemente. Det nuvarande namnet Nylands brigad fick anläggningen 1958.
Officersmässen, som är anläggningens stiligaste byggnad, används årligen vid talrika fester och militära tillfällen samt av Dragsviks 50 officerare. Dessa följer en lång tradition enligt vilken en officermässa skall vara en matsal med plats för umgänge och sällskap. Syftet är att skapa sammanhållning och främja civiliserat uppträdande. Medlemsskapet är obligatoriskt.
Pensionerade officerare träffas 2 gånger i året i officersmässen till en sk. spöklunch för att minnas gamla goda tider. Många uppslag och historier till boken härrör sig från dessa tillfällen.
Nylands brigad hyr officersmässen av Senats-fastigheten, som äger byggnaden. Hyreskontraktet upphör 31.12.2016 och detta betyder, att en ny lösning måste hittas för den fortsatta verksamheten. (MD)
Integrationsarbete i stället för rosor!
Text: Ingrid Lindqvist-Stenman, Marianne Svartbäck, bild Mona Bergring
Vid GSP:s födelsedagsfest en smällkall dag i januari avstod vi från att uppvakta våra jubilarer med ömtåliga rosor. I stället donerade föreningen en summa pengar till Grani närhjälp för att finansiera en kokkurs för våra invandrare.
Grankullamarthorna inspirerades och beslöt sig för att ställa upp med tre marthor per träff som handledare. Marthorna beskriver kokkursen såhär: “Det är ett myller av liv i köket då ca 20 personer i alla åldrar och modeller skalar, hackar, vispar och mäter upp. Sedan njuter man av maten tillsammans medan samtalet böljar mest på finska men också på swahili, lite engelska och franska.”
Marthorna, Mona Bergring, Lotta Markelin och Ingrid Lindqvist-Stenman, som ledde kockandet den 5 april säger sig vara en glad och givande erfarenhet rikare.
Inom GSP gläds vi över att vi genom vårt bidrag kunnat medverka till projektet.
Tisdagsmöte 5.4.2016
Charlotta af Hällström-Reijonen
Under rubriken ”Puhuu kuin Ruuneperi – att tala som Runeberg” berättade Charlotta af Hällström-Reijonen på tisdagsträffen den 5 april om Runebergs språk och då speciellt om de finlandismer som Runeberg använde. En del känns föråldrade i dag, t.ex. vissa verbböjningsformer som ’det frågtes’, ’ljummas’, afundsjukas’. Men han använde också många finlandismer som vi känner igen i dag, t.ex. ’kalja, ’mujkor’, ’kännspak’, ’täckas’. Presentationen väckte en hel del frågor bland publiken vilket anger att ämnet var intressant. (TJ)
Vårmöte minnesstunden
22 Mars 2016
Mötesordf. Peter Forsström och -sekreterare Anna-Greta Liljeroth.
Vid tisdagsmötet den 22.3 var föreningens vårmöte och den traditionella minnesstunden på agendan.
Peter Forsström kallades att leda vårmötesförhandlingarna, som inleddes kl 13.00. Årsberättelsen, som är publicerad under fliken "Styrelsen", genomgicks kortfattat. Bokslutet för 2015 föredrogs och verksamhetsgranskarnas berättelse lästes upp varefter bokslutet fastställdes och de redovisningsskyldiga beviljades ansvarsfrihet.
Vårmötet godkände de av styrelsen föreslagna ändringarna till föreningens stadgar. De nya stadgarna finns tillgängliga under fliken "Stadgar". Slutligen kallades Alf Skogster till föreningens hedersordförande på förslag av styrelsen och ett antal föreningsmedlemmar.
Efter vårmötesförhandlingarna hölls en minnesstund för de föreningsmedlemmar, som avlidit efter minnesstunden 2015. Denna gång ihågkoms 13 personer med tända ljus, diktläsning och körsång. Den stämningsfulla stunden avslutades med allsång, Härlig är jorden. (MS)
Till hedersordförande valdes Alf Skogster
GSP-klang med ledning av kantor Barbro Smeds, bilden här nedan.
Margareta Sirviö och Anna-Greta Liljeroth läste upp dikter och tände ljusen till minne av dem som avlidit under det gågna året.
Tretton ljus till minne av dem som avlidit under det gågna året.
Tisdagsmöte 8.3.2016
Robert Bergholm
Robert Bergholm, TV-doktorn från Efter Nio på Yle Fem
Rubriken ”Åldersrelaterade sjukdomar” fyllde Junghans till bräddarna (ca 165 pers.). Dr Robert Bergholm berättade i klartext om förebyggande och lindrande åtgärder för olika medicinska problem såsom osteoporos, diabetes och blodproppar i hjärta och lungor.
Obs. ring genast 112 om mungipan hänger, talet sluddrar och armen är kraftlös. Det är minuterna som är avgörande.
Viktproblem togs också upp. Fettlager runt buken (äppelformad kropp) är en större riskfaktor än fettlager runt låren (päronformad kropp). Också vitaminernas, matens och sömnens betydelse diskuterades. D vitamin borde alla i vår ålder äta regelbundet, åtminstone den mörka årstiden. Betydelsen av att röra sej betonades speciellt för benskörhetens förebyggande. Dans är ett utmärkt rörelsesätt, så kom med i våra dansgrupper.
De enkla råden är:
Rör på dig
Ät mångsidigt
Gå på kontroller
Sov gott
Njut av livet!
Vi fick vara med om ett intressant och givande föredrag där också många frågor av publiken besvarades.
Stort tack till Dr. Robert Bergholm.
CS
Tisdagsmöte 8.3.2016
GSP-marsfest : rysk afton 4.3.2016
På bilden Lillian Kavanne, Anita Blomqvist och Margareta Sirviö
En doft från det ryska kökets specialiteter kittlade våra näsborrar redan vid ankomsten. Musiken bjöd på ryska toner och många av de anländande gästerna hade markerat det ryska i sin klädsel. Borden var vackert dukade i rött och guld och feststämningen infann sig genast i början.
När alla hunnit bänka sig och välkomsttalet hållits av Marianne, vår nya ordförande, var det dags för kvällens första program. Förre ordföranden Alf Skogster dansade en bejublad kosackdans med stil och elegans och stämningen steg ytterligare.
Alf Skogster
Vår superduktiga husmor Tuula Jonasson hade komponerat en rysk meny bestående av borschtsoppa, blinier med smetana, kålpiroger och mycket annat som hör det ryska köket till. Sakkunnig hjälp med menyn hade inhämtats från klostret Pokrowa.
Boris Westerlund
Till kutymen vid våra fester hör den efterlängtade musikgissningen sammansatt av Boris Westerlund och presenterad av Margareta och geniknölarna gnuggades vid borden under intensivt samarbete. Temat var denna gång filmmelodier och det gällde att komma på i vilken film melodin spelats. Vinnarborden belönades med choklad-konfekt, som genast konsumerades.
Att våra fester fungerar så fint får vi tacka vår stora frivilliga talkogrupp för. Främst då vår husmor Tuula som mer än ett halvår i förväg börjar fundera och planera allt i minsta detalj. Sedan kommer alla de frivilliga krafterna in, bordsläparna, glasbärarna, duknings-gänget, bordsplaceringen, program-planeringen och framför allt Tuulas insats med anskaffningen av allt som behövs för en lyckad fest. All sker med glad frivilliginsats och gott kamratskap.
Och när kvällen lider mot sitt slut rycker en grupp frivilliga in och återställersalen i ursprungligt skick, glas och porslin är diskat och festsalen har återtagit sin ursprungliga form. Och sist av alla i huset övervakar Tuula att allt är som det ska vara och låser dörrarna. Festen var lyckad! Styrelsen framför sitt varma tack till alla, ingen nämnd och ingen glömd. (Margareta)
Japanomania-utställningen
Vi var 3.3.2016 ett femtontal GSP-pensionärer på Ateneum. Reseledar vara Clara Palmgren, konstgruppen.
Tisdagsmöte 23.02. 2016
Christer Carlsson
Presenterar : Projekt Wellness
Christer Carlsson håller i trådarna för forskningsprojektet som utvecklar Wellness app eller hälsoapp, tillsammans med företaget Wellmo.
Vid tisdagsmötet hörde vi 3 intressanta presentationer.
1. Grankulla Äldreråd
Sture Skogström, ordförande för Grankulla Äldreråd, berättade om äldrerådets verksamhet.
Äldreråden i Finland är lagstadgade sedan 2014. I Grankulla inrättades rådet redan 1998 och därmed är verksamheten hos oss väl etablerad.
Rådet har 9 medlemmar plus sekreterare, varav 5 representerar de äldre i staden.
Äldrerådet befrämjar de äldres möjligheter att påverka stadens myndigheter i frågor som är viktiga för pensionärer (tex. planeringen av Villa Breda, möjligheter till motionsverksamhet, service för äldre mm).
För att Äldrerådet skall kunna arbeta effektivt, är ideer och aktiv input från pensionärsföreningen av största vikt. (MD)
2. Linedans
Affe Skogster berättade om linedans inklusive medryckande förevisning till svängig cowboymusik.
Linedans övas varje torsdag 11.30-12.30 på Villa Junghans av 15-30 ivriga dansare. Dansen ger god motion till kropp, själ, minnet och balansen samt trevlig samvaro. Kom med! (MD)
3. Christer Carlsson
Presenterar : Projektet Wellness
Professor Christer Carlsson från Åbo Akademi presenterade projektet ”Wellness Services för young elderly”. Avsikten med projektet är att förbättra pensionärers livskvalitet genom att utnyttja ny, för pensionärer utvecklad IT-teknologi.
Grunden består av en ny, sk. Wellmo APP, som laddas till smarttelefonen. Den står i kontakt med ett aktivitetsarmband, som mäter dagliga steg och rörelser, hjärtfrekvens, sömn, mat&dryck,vikt etc. och memorerar detta. På detta sätt kan man följa upp utvecklingen av sin personliga hälsodata.
Det nya i projektet är, att flera testgruppers data skickas automatiskt till ett forskarteam, som undersöker korrelationerna mellan insamlad hälsodata och välbefinnande.
I Grankulla bildas en 25 personers testgrupp. Kom med och anmäl dig till Marianne Svartbäck (0503704285). (MD)
Tisdagsmöte : Johanna Holmström
9.2.2016
"Mellan tradition och religion – islam och feminism"
Johanna Holmström
Johanna Holmström gästade GSPs tisdagsträff 9 februari 2016. Holmström berättade om hur hon intresserade sig för religioner redan i skolan. Hon gifte sig ung med en man från Algeriet och upplevde hans släkt i hans hemland. Giftermålet upplöstes och någon tanke på konvertering till Islam blev aldrig aktuell för Johanna.
En bra karakteristik av henne är att hon drar isär kultur och religion när hon djupdyker i några av vår tids mest kontroversiella ämnen. Hon behandlar mångkulturalism och patriarkatets makt i ett historiskt perspektiv. Intressant är det att höra hur man kan tolka hur urkunden till Koranen i början byggde på matriarkat. Senare Hadditiska berättelser i Koranen sägs styra tolkningar av den i mer eller mindre strikt Sharia-anda och för ett allt starkare patriarkat. Det arabiska språket gör tolkningen av texterna svåra på grund av sin mångtydighet. Viktigt att minnas är det faktum att ingen muslimsk stat idag styrs enligt Koranen.
Ett faktum som kanske inte är särskilt välkänt är förekomsten av muslimska feminister. De mest kända av dem är konvertiter från USA. Feminismen är inte någon västerländsk uppfinning.
En intressant fråga kom upp i diskussionen om konvertiterna. Hur kommer det sig att många av dem är så fanatiska. Enligt Johanna Holmström lär förklaringen vara deras enorma behov att övertyga sina medmänniskor om sin egen fromhet och övertygelse. (CB)
Tisdagsmöte 26.1.2016
Harri Hoffman : "Worldloppet – ett äventyr på skidor"
Länsskolrådet Harri Hoffman, som orienterat i mer än 50 år, bowlat och skidat långlopp på flera kontinenter, höll ett innehållsrikt och intressant anförande om Worldlopp Master. Den som deltagit i 10 långlopp, varav åtminstone ett utanför Europa blir Master. Harri är Master nummer 2409. Han berättade kring de tio långlopp (42-60 km långa) som han deltagit i. Som till exempel Marcialonga, Dolomitenlauf, Tartu maraton och alla de strapatser och spännande händelser som de ofta långa resorna till startplatserna medförde.
Tillfrågad medgav han att det inte är någon alldeles billig idrottsform. Man undrade även hur mycket man ska träna för att kunna delta. Han berättade då att de första åren efter sin pensionering skidade han 2.000 kilometer per vinter. (A-G.L.)
FOTOKLUBBEN SAMMANKOMMER
26.1.2016 kl. 14.30
Temat: Bildskola
Ungefär tjugu GSP fotointresserade medlemmar sammankom i Villa Junghans bibliotek och granskade och diskuterade varandras fina och intressanta fotografier. Där fanns bild från en varmluftsballong, Gallträck nylagda is, dimma som kom fram på bastustigen, isform-materingar, vacker skogsstig i Tyskland. Alla fotona diskuterades flitigt och man kom fram till att en fotobeskärningskurs borde anordnas. (KK)
FÖDELSEDAGSFESTEN 20.1.2016
Födelsedagsfesten för sig gick på Villa Junghans 20.1.2016. Av de 151 inbjudna jubilarer ställde 105 upp. Några kom avec. Stämningen var hög och det skålades med mousserande cava.
Ordf. Marianne Svartbäck hälsade alla välkomna.
Till kaffe bjöds det på bageri Halmes härliga frukttårtor. GSP-Klang stämde upp med många stämningsfulla sånger med ledning av kantor Barbro Smeds.
Den unge pianovirtuosen Niklas Svartbäck, vår nya ordförande Marianne Svartbäcks sonson uppförde några mycket vackra pianostycken, bland annat ett av Jean Sibelius.
Niklas Svartbäck vid pianot.
I år delades inga rosor ut till jubilarerna, utan motsvarande summa, € 500,- , doneras till Grani Närhjälp. Medlen skall användas till det matlagningsprojektet, som Sanna Jensen beskrev på mötet.
Sanna Jensen från Grani Närhjälp
Ovan är statistiken för födelsedagsbarnen 2015. År 2014 var födelsedagsbarnens antal 65 och år 2013 var det 88 personer.
NYÅRSLUNCHEN 12.1.2016
PÅ KAUNIALA
Till vänster Herbert Mäklin, Kaunialan Toverikunnan pj, och GSP nya ordförande Marianne Svartbäck
97 Grankulla pensionärer deltog i årets Nyårslunch som för första gången firades i Kauniala veteransjukhus matsal. Det var ca. 20 personer mera än som har kunnat delta i Villa Bredas matsal. Villa Breda skall renoveras nu, men först flyttar hälsocentralen in för ca. ett halvt år. Lunchen bestod av en salladstalltik som förrätt och gös till huvudrätt. Matdryck var antingen ett glas röd eller vitt vin. Till efterrätt bjöds det på kaffe och en bit ostkaka. Maten var mycket god och stämningen var hög.
På väggen i bakgrunden finns en fotoutställning över130 krigsveteraner som bor eller vistats på Kuniala. Under varje foto finns en kort notis över personens deltagande i kriget. Utställningen är öppen för allmänheten och pågår denna vår.
Helsingfors 7.1.2016
Fotoutställning : Henri Cartier-Bresson,
fotograf från Frankrike.
Curt Strengell har fint sammanfogat fotograferna Carl-Göran Kalssons och Peter Slottes bilder till en bild där alla är med.
Ca 20 GSP:re besökte den guidade turen 7.1.2016 som GSP:s fotoklubb ordnade. Själv låg jag djupt nere i sängen med en släng av flunssa, så jag får nu ty mig till att klicka här nedan och gå till Ateneums fina webbsidor och bekanta mig med utställningen. Samma kan även Du göra. Bilden ovan kan du också klicka. Då får du den större.
Ateneums höst lyses upp av en strålande stjärna från Frankrike. Henri Cartier-Bresson (1908–2004) hörde till förra århundradets mest betydelsefulla fotografer och han var en av den internationella fotostudion Magnum Photos grundare.
Utställningen arrangeras i samarbete med fotostudion Magnum Photos och Fondation HCB.
(Ovan är utdrag ur Ateneums webbsida. Klicka denna rad för att läsa mera)