Kontaktperson Filip Hamro-Drotz, filip.hamro-drotz@saunalahti.fi,
tfn 040 510 8317
______________________________________________________________________
Debatthörnans träff 26.11.2024
”VAD SKER I VÄRLDEN EFTER PRESIDENTVALET I USA?”
USA:s nya (även tidigare) president Donal Trump vann starkt i valet. Det är klart att
majoriteten av befolkningen önskade honom som president och stödet är fortfarande
starkt.I världen drar många andan och ser med spänning hur drastiskt Trump ändrar USA:s
politik. Han har lovat att ändra mycket (och snabbt) - och att göra USA starkast i
världen igen (”MAGA – make USA great again!”).
Det kan komma märkbara ändringar redan inom 2 månader, men inte självklart att
det på längre sikt ändras märkbart: tex ekonomiskt (tullar, sanktioner…) kan få
oväntade konsekvenser på USA. Befolkningen i USA är splittrad, vilket kan dämpa
möjligheterna till stora ändringar. Trumps huvudsakliga intresse kommer att riktas mot Kina/Asien. Taiwan-konflikten (Kina-USA) är en krutdurk som riskerar att explodera. Bl.a. därför vill USA inte vara inbegripen i ”europeernas krig”. Den nya administrationen kommer antagligen att tvinga parterna (Ukraina och Ryssland) till eldupphör och fredsförhandlingar, vilket sannolikt leder till kompromisser.
I Mellanöstern finns stor risk för att Israel-kriget eskalerar, bl.a. eftersom den nya
administrationen i USA kommer att stöda Israel starkt. Eskalering sker på många sätt i Europa, även i Finland, som är ett frontland i relationen NATO-Ryssland.
EU är heterogent, vilket är ödesdigert. I flera länder (långt från fronten) stöder man
starkt understöd till Ukraina, medvetna om att eventuellt krig inte skulle föras ”på
deras egen mark”, medan ”front-länder”, t.ex. Finland ser klarare de fatala
konsekvenserna av den nya järnridån som håller på att resas genom Europa.
Helhetssituationen i Europa liknar den somexisterade före första och andra världskigena. Men må nu inte ett tredje världskiguppstå. Det är vår innerliga önskan! USA:s kommande president Donal Trump har en avgörande roll för utvecklingen.
________________________________________________________________________
Debatthörnans träff 29.10.2024
”HUR LÄNGE, HUR OFTA, VARFÖR ANVÄNDER DU DIN MOBIL DAGLIGEN?
Valet av ämnet berodde närmast på att det har berättigat uppstått allmän, kritisk diskussion om att mänskorna binder sig för mycket till användningen av mobiltelefonen. Kritken har närmast riktat sig mot barnen/de unga, men de facto gäller detta nog alla åldrar. Betrakta dig själv med mobilen ständigt i handen eller i fickan, betrakta dina medpassagerare i kollektivtrafiken (8 av 10 är hela tiden koncentrerade på sin mobil). Betrakta fotgängarna på gatan, vid busshållplatsen etc etc.
Som grund för träffen gjordes en (amatörmässig) uppföljning av den egna användningen, som visade följande angående personens dagliga användning i snitt:
Samtal: svarat 16-30 ggr
Ringt 19-22 ggr
Samtalens längd 2-46 min
SMS/text: 19 ggr meddelandenas längd 1-4 min
Internet/e-mejl: 12 st 2-12 min
Det virtuella livet kan medföra allvarliga sociala risker om det tilltar ohämmat. Samtidigt är det viktigt att inse att digitaliseringen erbjuder oanade nya möjligheter för envar: det är lättare att nå vänner och bekanta, en större krets, det ger möjligheter att på enklare sätt delta i fritidsaktiviteter, .tex att köpa teater-, rese-biljetter, att beställa läkare, tandläkare, att få hemhjälp., vård. Det är lättare att göra inköp på nätet osv osv.. Den artificiella intelligensen (AI) kommer att ge ytterligare fart på utvecklingen.Vi noterade i slutet av träffen (som kunde ha fortgått ändlöst):
Den virtuella samvaron kommer ytterligare att tillta, bl.a. genom ”äly-puhelin”.Detta får dock inte isolera individen, begränsa intresset för social kontakt ”face-to-face”, fysiska träffar, beröring, att se varandra i ögonen…
Kärnfrågan är mao inte hur länge/ofta du använder din mobil. Kärnfrågan är varför du använder din mobil?
________________________________________________________________________
Debatthörnans träff 1.10.2024
Debatthörnan hade träff 1.10.2024 i Villa Junghans, efter GSP:s Tisdagsmöte
”FINLAND I NATO – VAD ÄNDRAS HOS OSS I DAGENS EUROPA?” var ämnet
för vår debatt. I debatten noterades:
Den säkerhetspolitiska situationen internationellt har skärpts sedan vår senaste träff
i maj. Ukraina-kriget fortsätter och riskerar att eskaleras.Västmakterna, inkluderande
Finland stöder starkt Ukraina.
Finland börjar mogna som ny medlem i NATO. Vårt medlemskap är av lika stor
historisk betydelse som deklarerandet av vår självständighet. Vi har ändrats från ett
alliansfritt land med ett eget självständigt försvar till ett allierat land med ett starkt
allierat försvar.
NATO:s underkommandocentrum för landsstridskrafterna i norra Europa har nyligen
placerats i St Michel. NATO-trupper i luften, till lands och havs rör sig i vårt land. Vi är
även delaktiga i NATO:s kärnvapen-skrämsel/hot-strategi (”deterrence”), och ett
försvarsavtal (Defence and Cooperation Agreement, DCA) har gjorts med USA.
Landets öst-gräns har stängts hermetiskt och det politiska samarbetet är i nollpunkt.
Ryssland noterar att Finland har genom NATO-medlemskapet stigit in i fiendens
läger och säger sig vara beredd att vidta motåtgärder (bl.a. krigskorvetter har
hämtats till Ladoga). Finland är nu ett av NATO:s frontland mot ett fientligt
grannland. Hybridstörningar har tilltagit och speciellt känslig infrastruktur
(bränsledepåer, kraftverk, matförråd, virtuell kommunikation etc.) bör ha tillräckligt
med skydd. Uppmärksamhet bör riktas till utvecklingen i Finska viken/Östersjön,
Ishavet, samt Åland.
Medborgarnas vardagsliv fortsätter dock normalt och myndigheterna noterar att det
inte finns tecken på omedelbar fara i landet eller dess närområden.
Debatthörnans träff 14.5.2024
Valet ordnas 9.6. med förhandsröstning 29.5. - 4.6.
Finland har 15 av de 750 parlamentarikerna.
De politiska partierna har berett egna valprogram och de flesta organisationerna i samhället har sina egna prioriteter.
Pensionärernas europaförbund AGE Platform Europe har publicerat ett MANIFEST som innehåller våra prioriteter, närmast: en ålderjämställdhetsstrategi behövs i EU, EU:s vård-strategi skall slutföras, de äldres åsikter bör iakttas i det digitaliserande samhället och ekonomin, solidariteten mellan generationerna skall stärkas, likaså de äldre som en resurs i samhället (bl.a. med tanke på frivillighetsverksamheten).
Vi noterade att de finska pensionärsförbunden koordinerar sin kampanj och bl.a. ordnar 29.5. kl 13.00 en valpanel (Orion/Hfors). SPF deltar och valen behandlas i nästa nummer av God Tid.
En EU-ledd kampanj har startat med uppmaningen: ”Använd din röst!”.
/Site/Data/245/Files/AGEManifesto2024_2PagerVersion_Swedish%20(1).pdf
________________________________________________________________________
Grymheterna mot medborgarsamhället, inkl de äldre är obeskrivliga både i Ukraina och i Gaza. Aggressionerna fortsätter obehindrat med högteknologiska, effektiva krigsmaskiner. Oskyldiga mänskor är de främsta offren. Tiotusentals mänskor har redan dödats i Gaza. Anfallen föranleder död, lemlästning, djup sorg och smärta då man förlorar familjemedlemmar, även gamlingar, familjer splittras, även vänkretsen. Medborgarsamhället krossas i praktiken i smulor! Hur skall lidande kunna dämpas, hur skall samhället kunna byggas upp från ruinerna. Men demoleringen, dödandet fortgår oförtrutet - och medvetet. Vi förde en upprörd debatt, alla var överens om att något helt oförklarligt - och oförlåtligt sker. Samtidigt hörs inte mycket protester i Europa, runt om i världen (förutom enstaka demonstrationer och svaga uttalanden från politikerna, delvis sanktioner...). Vi noterade att det är förunderligt tyst. Inte heller medborgarsamhället på andra håll - inklusive Finland har stigit upp med hård kritik. Detta gäller även de äldre, oss pensionärer, fastän vi vet att det finns också många äldre som känner gränslöst lidande - de som ännu lever. Deltagarna var överens om att Filip föreslår åt GSP:s styrelse att GSP ber SPF att SPF gör snarast ett offentligt uttalande om sin indignation över grymheterna mot medborgarsamhället i krigszonerna samt att dödandet bör sluta omedelbart.
Vid träffen debatterade vi ämnet ”Digitaliseringen (AI) och vi äldre”. I den livliga debatten uttalades exempel på hur digitaliseringen av samhället har både positiva och negativa konsekvenser - även för oss äldre. En stor del av samhällsfunktionerna är redan digitaliserade, t.ex. bankservicen, inköp av varor, transport, biljetter för fritidsevenemang, resor etc. etc. Telefon, radio och TV har redan under lång tid gjort att vi kan följa med nyheter, se och höra konserter, teater utan att flytta vår kropp. Mobiltelefonen och internet gav möjlighet att effektivt kommunicera bokstavligen gränslöst. Även hälso-, sjuk- och hemvården har börjat digitaliseras. De blir effektivare och billigare - men vi hoppas innerligt att mänskan inte glöms bort i farten. Man arbetar alltmera virtuellt på distans och möten för diskussion och beslut sker allt mera virtuellt (vilket vi fick lära oss speciellt under covid-pandemin). Många äldre har stora svårigheter med att klara sig digitalt, de behöver hjälp för att lära sig. Speciellt den artificiella intelligensen, som utvecklas med explosionsartad fart förändrar våra liv. En digital revolution är här. Vi upplever allt mera den snabbt tilltagande virtuella realiteten. Utvecklingen känns skrämmande för många - vi vill fortsättningsvis umgås fysiskt. Digitaliseringen hämtar många utmaningar för alla i samhället - även för oss äldre. Det gäller för oss att anpassa oss och upplysa oss om dess konsekvenser - att försöka positivt hänga med i farten och se med tillförsikt vad framtiden erbjuder oss och våra efterkommande. FN strävar att uppnå samförstånd mellan medlemsländerna om etiska regler för utvecklandet och implementerandet av artificiell intelligens och andra genererande teknologier - en "Global Digital Compact". Även EU eftersträvar överensstämmelse mellan medlemsländerna om en strategi för digitaliseringen.
Vid Debatthörnans föregående träff (den 23 januari, mao före presidentvalets första omgång) tippade deltagarna anonymt ”på lappar” vem som slutligen blir vald till Finlands president. Lapparna sparades i förseglat kuvert som öppnades nu: nio av tio deltagare hade tippat Stubb, (en hade tippat Haavisto).
med ämnet ”Presidentvalet - vi tippar om utgången”. 10 personer debatterade livligt det förestående presidentvalet (28.1.). Vår uppfattning var att det kommer att bli en andra omgång 11.2. mellan de två kandidater som fått de flesta rösterna. Vi tippade även anonymt vem envar tror att blir vald till president. Lotterna sparas av Filip i förseglat kuvert som kommer att öppnas efter valet.
________________________________________________________________________
berörde temat: Eskalerar de pågående krigen; vilken är Natos roll?
debatterade digitaliseringens och den artificiella intelligensens konsekvenser för oss äldre
debatterade det tillspetsade läget i kriget i Europa samt betydelsen av Finlands Nato-medlemskap
_____________________________________________________________
berörde dagens situation och framtidsvyer angående Finlands Nato-medlemskap samt kriget i Europa.
Vi fortsatte debattera den hetaste politiska frågan: ”Den försvagade säkerhetspolitiken i Europa, risken för eskalering av Ukraina-kriget, Finlands ansökan till Nato."
________________________________________________________________________
Debatthörnan träffades 29.11.2022 och fortsatte diskussionen om kraschen i Europas säkerhetspolitik samt Finlands ansökan om Nato-medlemskap. Kriget i Ukraina fortsätter med fördärvliga konsekvenser för medborgarna. Kriget ser tyvärr ut att dra ut på tiden och övriga länder, även Finland blir allt mera engagerade. Även godkännandet av Finlands medlemskap i Nato drar ut på tiden pgra av Turkiets och Ungerns motstånd."- genast efter Tisdagsmötet.
Ämnet är ”Finlands medlemskap i NATO - läget idag”.
Efter den senaste träffen i maj har Finland ansökt om medlemskap i Nato. Godkännandet drar dock ut på tiden, vilket ställer vårt land i en känslig situation – kanske blivit en spelbricka i stormaktsspelet? Landets kontakter med Ryssland har brutits. Kriget i Ukraina och därtill uppkomna sanktioner från alla parter riskerar att eskalera och försvårar situationen även i Finland – prishöjningar, energi etc. Ryssland har inte (ännu) nämnvärt reagerat på vår Natoansökan. Trots de ytterst svåra omständigheterna och den stora osäkerheten bedömde deltagarna att Finland kommer att klara sig tillfredsställande. Ingen kan dock svara på frågan ”Vad händer sen?”.
Blir Finland det följande målet för rysk aggression?
Inledare: Filip. Avsedd för aktiv debatt bland de närvarande.
Alla intresserade medlemmar är välkomna (ingen förhandsanmälan)
________________________________________________________________________
Inom ramen för Debatthörnan ordnades den 26.5.2021 en paneldiskussion inför kommunalvalet för att lyfta fram frågan om vad beslutsfattarna anser om pensionärernas roll och betydelse i Grankulla. Paneldiskussionens gjordes i samarbete med KSS, Grankulla finska pensionärer.
Alla partier var inbjudna att sända en representant, varav tre partier önskade ställa upp. Följande tre i Grankulla uppställda kandidater deltog: Stefan Stenberg/SFP, Tapani Ala-Reinikka/ SDP och Kristian von Essen/gröna.
Moderatorer var Filip Hamro-Drotz, ordförande för GSP och Pekka Särkä, ordförande för KSS
_______________________________________________________________________
Debatthörnans träff hölls, efter en längre paus 13.10.2020 genast efter tisdagsmötet. Stadsdirektör Christoffer Masar informerade om aktuellt i Grankulla. Befolkningen samt antalet nya bostäder har öket kraftigt de senaste åren. 2020 fanns 9990 invånare och staden kommer in i gruppen av Finlands medelstora kommuner. Arbetslösheten har stigit (9,8%), ekonomin har inte fyllt förväntningarna, dock hållits ganska väl i balans, men de kommande åren kommer att vara mycket utmanande. Det aktuella förslaget till social- och hälsovårdsreform samt planerna att utbygga järnvägens stadsbana medför verkligt stora faror för Grankullas ekonomi och – på längre sikt dess existens, situationen kan betecknas vara katastrofal för staden ifall planerna förverkligas i den form som de är idag.
Den nyligen gjorda invånarenkäten visar att invånarna är allmänt sett nöjda med Grankulla av idag, bl.a. med tanke på tjänsteutbudet (hälsostation, medborgarinstitut, skolor, dag- och äldrevård och trygghet). Mången vill dock undvika ett alltför effektivt byggande.
19 medlemmar var fysiskt närvarande och därtill hade man berett zoom-kontakt.
Vi beklagar att strömningen bröts p.g.a. tekniska fel när Debatthörnan hade sin träff med stadsdirektör Christoffer Masar 13.10.
Foto: Henrik Bremer
________________________________________________________________________
Bubben är ordförande för Grankullagillet. Han berättade om gillets digra och intressanta program. Gillet har cirka 200 medlemmar och i programmet: tre samkväm per termin, en resa per termin etc. deltar cirka 50-70 medlemmar. Många av Gillets medlemmar är även medlemmar i GSP (och i andra föreningar). Vi konstaterade att GSP och Gillet kompletterar väl varandra och att det är bra att hålla kontakt – närmast för tipsutbyte om program och för att undvika ”kollisioner” i programmen.
________________________________________________________________________
Clara Palmgren uppmärksammade närmast betydelsen av den mångfald av finlandssvenska föreningar och kretsar som verkar i Grankulla. GSP, Svenska kulturföreningen, Marthaföreningen, Munskänkarna, Folkhälsan är exempel på dessa. Icke att förglömma alla idrotts- och barn-/ungdomsföreningar, musikinstitutet, skolorna osv. Föreningarna upprätthåller centralt den finlandssvenska kulturen i staden – de är av avgörande betydelse. I den livliga diskussionen framfördes många intressanta åsikter och kommentarer, förslag om hur omständigheterna på denna front kunde stärkas, t.ex. genom att ordna (gemensamma?) evenemang för invånarna, bl.a. i centrum och vid Gallträsket. Underströks även betydelsen av att föreningarna får disponera stadens utrymmen, speciellt Villa Junghans och Villa Breda, vilka är oersättliga för föreningsverksamheten i Grankulla. Vi uppskattade att även stadens kulturansvariga Cecilia deltog i träffen.
Foto: Carl-Christer Nikander
_______________________________________________________________________
Debatthörnan – menad som informations- och diskussionsforum för medlemmar som är intresserade av att diskutera samhälls- och ekonomiskpolitiska frågor etc. sammankallades under år 2019 till fem träffar. Man träffades i Villa Junghans genast efter ett tisdagsmöte. Vid träffarna diskuterades följande ämnen: ”Riksdags- och EU-valen 2019: vad aktuellt?” (med stads-styrelsemedlemmen Finn Berg), ”Vad gör Vanda svenska pensionärer (med ordf Per-Erik Aura), ”Kulturarbetet i Grankulla” (med kultursekreterare Cecilia McMullen), ”Vad gör de svenska pensionärerna i Borgå?” (med ordf Björn Sundqvist, som framträdde för alla deltagare i tisdagsmötet).
Vid en av träffarna deltog 30 medlemmar i de övriga i medeltal 12.
________________________________________________________________________
Björn Sundqvist presenterade Borgå svenska pensionärers verksamhet för tisdagsmötets deltagare.
________________________________________________________________________
Debatthörnan träffades i Villa Junghans bibliotek 15.10.2019
GRANKULLA STADS KULTURANSVARIGA CECILIA MCMULLEN : ”STADENS KULTURARBETE”
15 GSP-medlemmar träffade Cecilia McMullen i Debatthörnans träff. Hon har arbetat två år som kulturansvarig i Grankulla - sammanställer stadens kulturprogram, -utbud och håller kontakt med olika kulturaktörer, bl.a. orkestrar, körer.
Cecilia ansvarar även för stadens utrymmen i Villa Junghans, Nya Paviljongen och Vallmogård.
Vi diskuterade bl.a. möjligheten att förbättra stadens information om kommande kulturevenemang och om stadens historia, möjligheter till aktiviteter runt Gallträsket och i Villa Frosterus på Sökö udd. Vi uttryckte vår varma tillfredsställelse för att GSP ges möjlighet att upprätthålla största delen av sin verksamhet i Villa Junghans.
________________________________________________________________________
Debatthörnan16.4.2019:
ORDFÖRANDE FÖR VANDA SVENSKA PENSIONÄRER PER-ERIK AURA: ”VAD GÖR VI SVENSKA PENSIONÄRER I VANDA?”
Ordförande Per-Erik Aura berättade om Vanda svenska pensionärers verksamhet. VSP har 230 medlemmar och föreningens verksamhet påminner i mycket om vårt eget program. De samlas nära Peijas. VSP har ett månadsmöte med anförande, allsång och ibland en frågesport. Lotteri ordnas alltid. Teater/konsertbesök ordnas 4-5 gånger om året, julfest ordnas och träffar i mindre grupper sammankommer, t.ex. minnescafe, corona, stolgymnastik, blomsterbingo. VSP har två körer som övar varje vecka. Vi konstaterade att det finns bra möjlighet till att hålla kontakt, att informera de egna medlemmarna om programutbudet – i stort att knyta kontakter där vi ser det vara till nytta och nöje för medlemmarna (fhd).
________________________________________________________________________
Vi hade bett Finn Berg att komma och berätta om de kommande riksdags-(14.4) och EU-parlaments-(26.5)valen. Trettiofem medlemmar deltog. Finn noterade att det nog blir märkbara omändringar i riksdagen, att vi svenskspråkiga borde med våra röster försäkra oss om att SFP kan åter vara med i den kommande regeringen. Svåra ärenden skall lösas, bl.a. social- och hälsovårdsreformens öde och flyktingpolitiken. Finn informerade även om det nya att i utlandet boende finländare får rätt att rösta per brev. I EU-valet blir det också en hård dragkamp och man förutser stora förändringar eftersom nationalistiska och populistiska kretsar kommer att ställa upp kandidater i valet. Immigration och terrorism måste lösas i ett EU som har försvagats av osämjan mellan medlemsländerna. Finland kan medverka genom sina parlamentsledamöter (13 eller 14), sin färdighet att medla. I diskussionen noterades att den finlandssvenska rösten i EU-parlamentet skall kunna höras även under kommande år (fhd).
_____________________________________________________________________________________
======================
==========================
---------------------------------------------------------------