Vårens sista tisdagsmöte
29.5.2018
Granhults åk 5 elever sjunger sommaren in. Fotograf Filip.
VI SJÖNG IN SOMMAREN!
Ungefär 90 medlemmar anlände i sommarhettan och syrenens doft till GSP:s sista tisdagsmöte före sommaren. Nitton skolelever från klass fem i Granhults skola gladde oss med vacker sommarsång under sin musiklärare Martinas ledning. Vi hade trivsam samvaro och Mona (gitarr) och Incco (piano) ledde allsången, för vilket det hade duplicerats ett nytt GSP:s sånghäfte. Filip berättade att det ordnas under sommarmånaderna sk. ”sommarcafeer”, då intresserade medlemmar kan samlas till fri samvaro över en kopp kaffe (se terminsprogrammet). Värdinnorna skötte åter magnifikt serveringen och Rita von Knorring deklamerade en vacker sommardikt. Vi önskade önskade varandra en riktigt skön sommar! (fhd)
Mona E-T leder allsången och Incco vid pianot. Fotograf Filip.
==============================
Tisdagsmöte 15.5.2018
TISDAGSMÖTET 15.5.2018 BJÖD PÅ EN VERKLIG KAVALKAD!
Närmare 150 medlemmar samlades i försommarhettan till GSP:s tisdagsmöte. Vi hörde om aktuella, praktiska frågor, välkomnade nya medlemmar och hörde om kommande program. Sedan bjöd en del av hobbygrupperna på en verklig kavalkad!
GSP-Klang sjöng sommaren in, varefter GSP-damröster (den nya damkören) höll sitt uruppförande med några verkligt vackra sånger. Seniordansarna uppträdde under några av sångerna. De kan! Också Line-dansarna uppträdde och publiken föll in i rytmen. Vi alla närvarande fick även vara med i en ledd sittdans. Fotoklubben hade en fotokavalkad (”vinterbilder”) och resultatet av Teresornas arbete under året visades upp – en mångfald av handstickade filtar som snart sänd utomlands till välgörande ändamål.
Det unga, professionella dansparet Robin och Nea uppträdde som avslutning på mötet och fick en storm av applåder från deltagarna för danserna de utförde med bravur!
Vi önskade varandra ännu en skön fortsättning på maj månad och återvände hemåt i det härligt soliga vädret. (fhd)
Line Dansarna
==========================
Första Maj-lunch i Villa Junghans
1.5.2018
Fotograf: Anders Svartbäck
FÖRSTA MAJ LUNCHEN VAR GLÄTTIG!
Etthundranio medlemmar samlades på första maj, 1.5. för att avnjuta den traditionella lunchen i Villa Junghans. Värdinnorna hade igen dukat upp en verkligt vacker – och dignande buffet. Filip önskade alla välkomna – Finlands flagga vajade ute och vi är i förväntans tider: naturen håller på att vakna upp trots litet kyla, fåglarna drillar och morgnarna är redan tidigt ljusa, kvällarna sent ljusa. Vi höjde i skumvin en skål för våren och önskade varandra ”Trevlig FörstaMaj!”.
Salen fylldes av sorl och skratt, emellanåt ledde Kalle Ahlberg bordssångerna – och också en och annan fick möjlighet att stämma upp med egna visor. Teresorna samlade av frivilliga deltagare en slant för att köpa garn för stickningen av filtar.
Stämningen var på toppen och maten och dryckerna smakade. Musikfrågesporten var igen uppskattad och Boris spelade dansmusik för hågade som tog sig en sväng. Nöjda och glada medlemmar styrde stegen hemåt vid fyra-tiden efter att varmt ha tackat våra käcka värdinnor. (fhd)
==========================
Tisdagsmöte 17.4.2018
”Grankulla år 1918” Clara Palmgren
Stationsvägens backe upp mot samskolan under 1910-talet.
Tisdagsmötet 17.4.2018: ”Grankulla 1918”, Clara Palmgren
Cirka 150 medlemmar kom till tisdagsmötet då Clara Palmgren berättade om ”Grankulla 1918” - det ödesdigra året då frihets/inbördes/brödra-kriget i det nyligen självständiga Finland utbröt.
Clara noterade de centrala händelserna 1917 som ledde till kriget – man hade redan då uppladdade motsättningar och de storpolitiska omständigheterna var turbulenta, världskriget sprängde Europa, revolutionen började i Ryssland.
I det nya samhället Grankulla fortsatte livet dock utan nämnvärda motsättningar fastän många familjer, bl.a. Thurman och Heinrichs fått känna av påtryckningar från de ryska myndigheterna (Heinrichs fyra söner hörde till de som åkt till Tyskland för att utbilda sig militärt). Flera ryska politiker, bl.a. Lenin besökte Finland och Kerenskij hade vilat ut i Grankulla Bad.
Den röda revolten i Finland i januari 1918 ledde till det blodiga kriget, vilket märktes också i Grankulla där de röda garden huserade. I slutet av mars – efter striderna i Tammerfors fick de vita skyddskårerna tillsamman med jägarna snart övertaget. Tyska trupper under general van der Goltz avancerade i april längs järnvägen från Hangö och stannade upp i Grankulla på väg mot Helsingfors. I Alberga invecklades trupperna i strid med de röda gardena. Intresserade kan bekanta sig bättre med omständigheterna genom ett besök till utställningen ”Ett brustet liv” i Esbo stads museum (KAMU) i Hagalund.
Clara berättade också om det hårda ödet som några grankulla-familjer mötte på grund av kriget. Tack Clara för att du gav åt oss en bild om livet i Grankulla för hundra år sedan. (fhd)
Tisdagsmöte 3.4.2018
Marianne Ekholm
Marianne Ekholm, ansvarig för Grankulla servicecenter, informerarde om läget på Villa Breda.
Tisdagsmöte 20.3.2018
VÅRMÖTET OCH MINNESSTUNDEN
GSP:s vårmöte hölls på vårdagjämningen, tisdagen den 20 mars i Villa Junghans. Cirka etthundra medlemmar deltog. Magnus Öhman ledde effektivt och yrkesmässigt ordet - mötesfrågorna presenterades och godkändes med de närvarandes medhåll. Vi noterade att 2017 har erbjudit åt medlemmarna ett stort utbud av intressanta och angenäma evenemang. Ekonomin är också på fötterna. Senaste års styrelse och andra aktiva tackades för arbetet.
Efter vårmötet ordnades den traditionella minnesstunden för att hedra GSP-medlemmarna som har avlidit efter senaste vårmöte. Ett ljus tändes för var och en av de avlidna. Margareta Sirviö och Anna-Greta Liljeroth ledde stunden, läste vackra dikter och GSP Klang uppträdde. Stunden avslutades med att deltagarna sjöng unisont psalmen ”Härlig är jorden...”. Det var en vacker minnesstund! (fhd)
========================
Tisdagsmöte 6.3.2018
”Humanitärt arbete i Afghanistan”
Anki och Jan Tunér berättade:
Anki, född i Hangö, och Jan Tunér, född i Ljungby, bodde 1977 – 1988 i Afganistan. Där arbetade Anki som lärare och Jan hade administrativa uppgifter inom ett ögonsjukhus, en blindskola och ett solenergiprojekt.
Under perioden 1990 – 2014 fortsatte arbetet och kontakten med Afganistan inom ramen för internationellt biståndsarbete, IAM, som bl a innebar att antingen Jan ensam eller tillsammans med Anki besökte Afganistan 2 ggr per år. Vid GSP:s tisdagsmöte den 6.3 kommer Anki och Jan att berätta om sitt arbete under den tiden: ett byutvecklingsprojekt i centrala Afganistan (på engelska: Community Development Project).
Parallellt med Afganistan-projektet arbetade Jan inom Andreaskyrkan i Helsingfors fram till år 2008.
Numera är Anki och Jan bosatta i Ekenäs och de är bl a involverade i integrationen av flyktingar från Afganistan.
Operaresa till Tallinn ”Nabucco”
1-2.3.2018
Operaresans deltagare, tjugoåtta glada medlemmar (några hade tyvärr fått i sista stund förhinder) samlades på morgonen i Viking Lines terminal för avfärd till Tallinn. Benita delade biljetterna för resan och gav klara instruktioner för resan. Vi samlades vid brunch-bordet och njöt av den soliga överfarten, för att mötas vid hamnen av egen buss till hotellet Estoria – ett hotell som uppskattades av alla! Var och en bekantade sig på eftermiddagen på egen hand eller i smågrupper med Tallinns sevärdheter och vid 18-tiden möttes vi i Tallinns opera för att njuta av ”Nabucco”, ett gästspel av LETTLANDS opera. En verkligt njutbar opera-afton! Därefter slintade vi på de isiga trottoarerna mot det närliggande hotellet.
Följande dag reserverades förmiddagen för ”shopping” på egen hand. Det kalla, soliga vintervädret som ännu fortsatte gav en speciell glans över Tallinn. På eftermiddagen besökte vi ”Estlands Ateneum”, museet Kumu med samlingar av estländska konstnärers målningar börjande från 1700-talet till dagens pop-konst. Vår guide Uimar gjorde besöket till en verklig upplevelse – inte känner vi finländare mycket om de internationellt uppskattade estländska konstnärerna.
Busstransport till hamnen och under överfarten hördes mycket skratt vid middags-borden. Vid återkomsten till Helsingfors kramade vi Benita för en verkligt väl ordnad och lyckad opera-resa! (fhd)
==========================
MEDLEMMARNAS TANKAR OM GSP:S PROGRAM - SAMMANDRAG 26.2.2018
==========================
Tisdagsmöte 20.2.2018
GSP:S MEDLEMMAR DEBATTERADE VERKSAMHETEN 20.2.2018
Vårt tisdagsmöte 20.2. blev ett riktigt debattforum. Närmare åttio medlemmar ställde upp, trots det härliga, solklara, kalla vintervädret - och skolornas sportlov. Filip informerade kort om vårt terminsprogram, om hobbygrupperna och om de medlemmar som aktivt har engagerat sig i GSP (närmare femtio).
Vi hade även gjort en medlemsenkät och cirka etthundra medlemmar hade svarat, kommenterat, föreslagit förbättringar.
Den livliga diskussionen berörde "allt mellan himmel och hav", dock specifikt om hur det redan digra och uppskattade programmet kunde förbättras: tisdagsmöten, resor/exkursioner, fester, konserter/teater. Många ideer om ny hobbygruppsverksamhet föreslogs, t.ex. drama, musik, bingo, biljard. Vi pratade även om tisdagsmötenas innehåll, t.ex. musik, reseskildringar samt om hur informationen till medlemmarna kunde förbättras.
Styrelsen fick många goda förslag att överväga, deltagarna fick en fräsch kaffestund för samvaro. Därtill fick vi veta mera om skrivtolkarnas arbete vid våra möten (Cecilia Andersson) - en viktig detalj för alla med nedsatt hörsel. (fhd)
Tisdagsmöte 6.2.2018
”De stora besluten på ålderns höst”
Arno Wirzenius
Arno Wirzenius från Kotkanejdens pensionärförening har blivit mycket anlitad på olika håll i Finland för att berätta om viktiga beslut som man borde fatta vid stigande ålder. Han poängterar den enskildes eget ansvar för detta samt betydelsen av att fatta beslut ”före det är för sent”.
Arno noterar att det finns tre frågor som bestäms i egen lag: testamente, intressebevakning och (sjuk)vård. Andra frågor är omvårdnad, digitestamente, fullmakter, liksom bankarrangemang, försäkringar osv.
Kotkanejdens pensionärer har utarbetat en fyrtiosidig broschyr som informerar mera detaljerat om detta.
Ämnet föranledde en livlig debatt och otaliga frågor och kommentarer. De närvarande var uppenbart intresserade av både principiella, juridiska och praktiska frågor och hoppades på att få mera information med tiden. Arno avslutade diskussionen med att konstatera att hans huvudsakliga uppgift varit att fungera som väckarklocka bland pensionärerna. (fhd)
FÖDELSEDAGSFESTEN 31.1.2018
Filip Hamro-Drotz, ordförande
Nittio jubilarer deltog i födelsedagsfesten som GSP ordnade för de medlemmar som under 2017 har fyllt 75, 80, 85, 90 eller mera. Festen ägde rum i Villa Junghans och vi inledde med ordförande Filip:s hälsningsord, där han noterade kort de centrala historiska skeden i vårt land efter att frihetskriget hade utbrutit för exakt 100 år sedan, hur vi i Finland ansträngt oss därefter, under 100 år att bygga en modern, stabil och trygg nation av idag - samt tackade jubilarerna för deras insatser under årtionden i dessa ansträngningar.
Vi höjde en skål i skumvin för jubilarerna och GSP Klang framförde några vackra sånger.
GSP Klang med ledning av kantor Barbro Smeds
Under festen bjöds på kaffe/te och god fyllkaka.
Margareta Sirviö
Rita von Knorring
Rita von Knorring samt Margareta Sirviö deklamerade några dikter, varefter styrelsen och värdinnorna ställde upp och sjöng för jubilarerna "Ja må de leva...!" Det blev en glad och minnesrik fest för alla deltagare. (fhd)
Värdinnorna
Tisdagsmöte 23.1.2018
”Sköt om ditt minne ”
Ida Mitchell från Minneslotsen
Drygt 150 personer fanns på plats för att lyssna på Ida Mitchell från Nylands Minneslotsar och hennes tips om hur man kan sköta om sitt minne. Hon talade inte om vård av minnessjukdomar.
Dagens goda nyhet var att det är naturligt att inte komma ihåg allt. Ju mindre minnesarkiv vi har att söka igenom, desto lättare kommer vi ihåg. Därför har barn ofta gott minne. VI äldre har ett stort minnesförråd och det tar naturligt längre tid att hitta rätt, att minnas.
Man behöver inte heller bekymra alltför mycket för glömda namn, det är normalt i vår ålder. Namn börjar man glömma redan då man fyllt 30 år. Den som vill öva upp sin förmåga att minnas namn kan pröva den amerikanska metoden, dvs att ofta upprepa namnet på den man talar med. Ett annat sätt är att göra minnesregler för sig själv genom kombinera folks namn med något, vad som helst.
Hon påminde om enkla saker, som har positiv inverkan på minne och hjärnhälsa. En bra regel är att det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan. För att hjärnan skall fungera behöver den bra näring: den rekommenderade tallriksmodellen passar bra för den som vill måna sin hjärnas energibehov. Frisk luft och motion, aktivt socialt liv, olika sorters hjärngympa är till nytta, dans, korsord, sudoku och så vidare. Vi prövade ett lösa några anagram, som vår tankesnabba publik snabbt fixade.
Det som är illa för hjärtat är också illa för hjärnan. Sluta om möjligt röka och var mycket strikt med alkoholen, eventuellt bör man helt avstå.
Ida sade mycket annat också. Hon hade gjort ett sympatiskt och trevligt info-paket, som vi åhörare uppskattade. (MSv)
NYÅRSLUNCHEN 9.1.2018
I VILLA JUNGHANS
Filip Hamro-Drotz
Etthundratjugo medlemmar hade åhört inbjudan till GSP:s första evenemang detta år: Vi samlades i Villa Junghans och Filip önskade alla välkomna med en förhoppning om ett gott, glatt och lyckosamt nytt år. Värdinnorna hade förberett och dukat fram en mycket smaklig lunch - laxtatar och bourgougne-gryta. Vinet var utmärkt och till kaffet fick vi härliga choklad”puffar” bakade av Armi och Matti Tuominen – ”våra egna bagare”.
Stämningen var glad och livad, deltagarna trivdes. Niklas Svartbäck spelade under lunchen skön klassisk musik på piano och Rita von Knorring deklamerade en dikt av Topelius om vintern. Även några uppskattade improviserade uppträdanden gladde deltagarna. Visst har året börjat trevligt för åtminstone oss Grankulla pensionärer tyckte deltagarna då vi började avlägsna oss senare på eftermiddagen. (fhd)
Tre GSP:are 90+
Från vänster Gunnel Heideman, 91, Else-Maj Björkvall, 96, och Brita Jansson, 99.