GSP Grankulla svenska pensionärer

Julsamling i Grankulla kyrka med julgröt
tisdagen den 16.12.

 

 

Grankulla Lucia besökte kyrkan då GSP hade sin julsamling där.

(Fotograf Bertel Evers, klicka bilden större)

 

GSP-klang sjunger med ledning av kantor Barbro Smeds.

(Fotograf Curt Strengell, klicka bilden större)

 

Tisdagsträff den 9 december 2014

Benny Törnroos: ”Toves öar”

 

 

Jultablå i kyrkan den 2-3 december

 Det är faktiskt tjugonde året som GPS medlemmar uppförde jultablån. Dagisbarnen och barnen från Granhult skolan åk 1 besökte kyrkan.

Bilden från Jultablån år 2014.

 

Tisdagsträff den 25 november 2014

 

Monika Fagerholm berättade om sitt författarskap

 

 

Monika Kristina Fagerholm, född 26 februari 1961 i Helsingfors, är en finlandssvensk författare, bosatt i Ekenäs. Hon är dotter till professor Nils-Erik Fagerholm och biblioteksamanuens Kristina Herrgård.

Villa Junghans sal var full med GSP:are som lyssnade på Monika F. som berättade om sitt skrivande. Hon läste också upp valda delar.

 

Årets hobbygrupp, FOTOKLUBBEN,

besökte AFKs mycket intressanta
125 års utställning den 18 nov. 2014

GSP fotoklubb på besök i Lyktsalen, Helsingfors stadsmuseum, Sofiegatan 4, som guid hade vi Christine Saarukka  AFKs tidigare ordförande, som mycket intressant belyste oss om klubbens historia och verksamhet. Nedan kan du klicka till klubbens historiecirkulär från mars 2014.

Efter den intressant studie av foton från sekelskiftet och nu så hade vi en trevlig stund på Café Engel runt hörnet, mot senatstorget vid Alexandersgatan, se bilderna nedan där


Fotogruppen är inramad i guld!

 

 

Den 11 november 2014

Mötesordf. Peter Forsström och
mötessekreterare Anna-Greta Liljeroth
Alf Skogster omvaldes som ordförande. Grattis!

Salen var full med höstmötetsdeltagare, ca. 100 personer.

 

Årets hobbygrupp: Fotogruppen

Utnämningen mottogs av Curt Strengell och Bertel Evers.
Ordf. Alf Skogster gratulerar.

Teatergruppen uppförde en kavalkad. Från vänster Ulla Bergström, Daisy Nordman stående, Margareta Sirviö, Olof Gullberg, Anna-Greta Liljeroth och Marit Diesen.

 

Till sist fick vi se ett nostalgiskt program kring Gullgossarna och deras repertoar

Kö till datakursen !

 

Elever på IT-kurs och SeniorSurf. Allt på en gång!
Men nog surfade vi i två timmar.
 

i Villa Junghans

som material använder vi SPFs "Datorns ABC"

Eleverna och IT-kursledaren Kaj

 

Tisdagsträff den 28 Oktober 2014

 

 Föredragshållaren är Ulf Johansson

”Gårdarna runt Bodom”

Ulf Johansson höll sitt föredrag "Gårdarna runt Bodom" inför ett till bredderna fullsatt Villa Junghans. Stolarna räckte inte till utan en del av åhörarna fick sitta i Ekbergs Caféet. Föredraget var intressent spetsat med många bilder från gårdarna samt några fina historier om gårdarnas innehavare. En av nuvarande ägarna var på plats, nämligen skolfarmor Veronica Tunzelmann. Som hjälp för minnet kunde Uffe stöda sig till Gunnar Heimbürger, som är uppfödd på en av gårdarna, Bodom Gård.

 

Ordf. Affe Skogster leder frågestunden efter föredraget.

 

Tisdagsträff den 14 Oktober 2014

Clara Palmgren: ”Dikter och diktare i Vallmogårds bibliotek”

Vallmogård ritades för författaren Mikael Lybeck och hans familj. Huset blev färdigt i maj 1907 och familjen flyttade in i villan. Vallmogård var familjen Lybecks hem i 40 år. År 1901 skrev Mikael Lybeck dikten "Vallmogård", där han uttryckte sitt önskemål om ett eget hem, en fridfull tillflyktsort. När önskemålet gick i uppfyllelse, fick villan samma namn som dikten.

(Utdrag ur Vallmogårds webbsida)

 

?

Oktoberfest med god mat, musik och trevligt sällskap.

 

Fredagen den 10.10.2014 kl. 18.00 Villa Junghans.

 

?

 

Det kommer senare mera bilder på denna sida från festen.

 

Tisdagsträff den 30 september 2014

 

Micaela Romantschuk-Pietilä:

 

”Föräldraskap – det var bättre förr?”

?

Föräldraskapet: Var det bättre förr?

Micaela Romantschuk's föreläsning
Grankulla 30.9.2014


(Vill du läsa mera så klicka ovan)
 

Höstutfärd till Gumbostrand och Borgå den 26 september

 

Tema: Konst och kultur.

 

Foton från utfärden kommer senare under helgen

?

?

En busslast med glada GSP:re utanför Gumbostrand Konst & Form. Vi gick runt i den gamla vackra ljusa fabrikshallen och beundrade fina intressanta konstverk. Speciellt imponerade oss den vackra takarmaturen som var gjord av en kaffeservice: assietterna och kaffekoppsunderlagen var i bitar hängande och fyra hela kaffekoppar var uppe i en ring och sockerskålen var på toppen på verket.

 

Sedan bjöds det i Bistrot på kaffe med nybakade smörbullar, som var himmelskt goda. John Hartwall berättade för oss om ställets historia dvs om K. Hartwall Oy Ab och speciellt om sin farfar. Man har tillverkat bl.a. zinkdelar till läskedrycksflaskornas keramiska korkar. Tillverkningen flyttades senare bort och Centret öppnades sedan för konst år 2012.

?

Därefter åkte vi en guidad rundtur i Borgå med vår buss med den fina guiden Lisbeth Nymark. Rundturen avslutades vid domkyrkan.

 

?

 

Efter domkyrkobesöket gick vi ner för Flensborgsbrinken, som är en fin kullerstensgata, till Gamla Rådhustorget och matstället Hanna Maria.

?

?

Den goda plocklunchen intogs i den idylliska restaurangen Hanna Maria. Speciellt god var laxen med smetana såsen. Till kaffet fick vi avnjuta Runegergstårtor som var härliga.

 

Tisdagsträff den 16 september 2014

?

Sten von Troil höll ett fördrag om "Huutolaistytön tarina"

?

(Klicka bilden för att läsa ett sammandrag av berättelsen)

 

”Den sålda flickans story” är en berättelse om det hårda livet i Janakkala på slutet av 1800-talet.  Elsa Grashorn, som är Sten von Troils svärmors kusin, berättar i boken om sin mors Edla Gardemeisters minnen.
 
År 1867 och 1868 var det nödår i Finland. Den fattiga smeden Karl Gustaf Gardemeister bodde men sin hustru Gustava (Taava) och sina fyra barn i en liten rökstuga (savupirtti). Smeden dog och änkan Taava blir fattig. Taavas mamma kommer och hjälper änkan samt skickar de två äldre barnen som boskapsherdar till byns gårdar. De yngre barnen, Edla (8 år) och Manda, tar hon till sin stuga, men orkar sen inte försörja dem och därför blir flickorna utauktionerade år 1871. 
 
Seden var då för tiden den att förutom de föräldralösa så utauktionerades även arbetsoförmögna åldringar till dem som fordrade minst säd från kommunens sädförråd. När gubbarna gav sina bud, så spottade de på golvet för att ge en mera bestämdhet åt sina ord.
 
Edla inropades av Antti Ahlberg, ratamestari, för att sköta om husets lilla son. Edla hade det bra här på Tapola gård. Hon fick då sina första underkläder. När sonen dog skickades Edla till Jussila rusthåll. Hon kom att betjäna många gårdar som piga och boskapsherd. Hon behandlades mycket hårdhänt, ibland blev hon luggad i håret och ibland slagen. Till skolan fick hon aldrig gå fast hon skulle ha velat, men hon lärde sig att läsa och skriva tack vara några vänner och några godmodiga husmödrar.
 
Denna synnerligen intressanta berättele om Edlas liv berättar Sten von Troil inkommande tisdag. Han kommer då att behandla mycket som ej står i denna så gott som slutsålda bok. Den ursprungliga boken är på finska men Sten von Troil har översatt den till svenska och ämnar ge ut den i något slags form.

 

 

Tisdagsträff den 2 september 2014

?

Grankullas stadsdirektör Torsten Widén informerade om vad som är aktuellt i Grankulla för ca 120 GSP medlemmar.

?

 

 

Uppdaterad 2015-01-12