GSP Grankulla svenska pensionärer

      Naturgruppen

Gruppledare är Carola Juselius
040 5031415  carola.juselius(at)outlook.com

Nu är FB sidan GSP Naturgruppen öppnad! Välkomna att sätta in natur- och djurbilder, eller komma med frågor, som vi tillsammans försöker finna svar på.

________________________________________________________________________

Program år 2020

    Naturgruppens nästa träff

Fredagen den 27 november kl. 11.30 bjuder jag Naturgruppen på glögg på vår gård, Kandidatvägen 5 och vi lottar ut en Fågeldagbok 2021 bland deltagarna. Efter glöggen åker de som vill till Kallen Paja i Mankans för att köpa fågelholkar till våren och kanske några julklappar. Jag har redan talat med Kalle, som ger oss en liten rabatt.

De som vill delta i träffen, skall sända mig ett meddelande till carola.juselius@outlook.com eller 040 5031415.

Hjärtligt välkomna!

Carola

________________________________________________________________________

2.10  gjorde Naturgruppen en svampvandring i Kasabergsskogen

11 glada medlemmar njöt av solskenet och alla hittade någonting. Den som lyckades fylla sin korg till brädden, den här gången, var Rita som hittade en hel del trattkantareller. Korgen var inte så stor och litet hjälp fick hon, men en bra sås eller paj blir det! Efter promenaden fick vi dricka vårt kaffe i Caritas trevliga trädgård, emedan en annan stor grupp lagt beslag på hela rastplatsen. De svampar vi hittade var bl.a. kantarell, trattkantarell, smörsopp, citrongul slemskivling, skäggriska, sandsopp samt en del kremlor, andra soppar och andra riskor.

Vi tackar alla Carita för hennes gästfrihet!

Carola

________________________________________________________________________

Naturgruppens promenad kring Gallträsk 18.9.2020

 

 

Foton Carola Juselius

Vi träffades vid Jollegrändens slut och jag berättade om holkarna runt Gallträsk och FB sidan Fåglarna kring Gallträsk.

Carola

________________________________________________________________________

Bli inspirerad av naturen!

Emedan alla inte använder Facebook, lägger jag in här, kvartalvis, några natur/djur foton för att glädja alla dem som kanske inte kommer ut så mycket under dessa exceptionella tider. Forskning visar att också bilder av naturen får oss att må bättre.

Ta hand om er!

________________________________________________________________________

Naturinspiration för envar

Juli

 

Morgonrodd 17.7.

 

9.7 åt vi åkertistel gjord som sparris, med egen bearnaisesås samt förvälld svinmålla med smör.

 

Drillsnäppans unge 8.7.

 

Dubbel regnbåge över Skyttö 8.7.

 

Pannacotta på gulmåra med smultron 5.7.

 

Juni

Guldbaggar i valamorosen 29.6.

 

19.6 vandrar de vitkindade gässens ungar längs vägen.

 

17.6 blev det rabarbersaft.

 

Grävlingens spår på vår strand 12.6.

 

Fjolårets kalv behöver sällskap 9.6.

 

Granstruntar som skall bli sirap 4.6.

 

Maj

Sorken Lillebror vid dörren till sitt hem.

 

Morgon smörgås med kirskål och lönnblommor 8.5.

 

Knipmor med ungar i Gallträsk 8.5.

 

Spillkråka 4.5.

 

Grönsnabbrvinge 3.5.

 

Den svartvita flugsnapparen anländer 2.5.

________________________________________________________________________

Januari

I januari lönar det sig att försöka lära känna fågelarter och deras läten, emedan det den tiden på året inte ännu finns så många arter i Finland, som senare under våren. Om man har en egen gård har man stor glädje av att ordna en fågelmatning, men se upp så den inte samlar möss och råttor. På bilden en blåmes 2.1.2020.

 

Så här såg det ut 3.1.2020 på Porkala udde. Vattnet var exceptionellt högt, över 1 m +.

Grävlingen tar sig en promenade nu och då under sin vintersömn. Här färska tassavtryck utanför grytet 4.1. Jag brukar placera ett äpple vid ingången så hen finner något gott att smaska på.  

 

Ovanligt mycket svanar övervintrade här i år emedan havet inte frös till. Här en fjolårets unge som inte ännu är helt vit 3.1.2020.

 

Februari

Naturen är en stor konstnär. 3.2 hade det bildats is på alla små vattenpölar i skogen och på vägarna.

 

3.2 blommar snödropparna redan så här fint i Grankulla.

 

Större hackspett är en vacker fågel, men den hackar gärna hål på mesarnas holkar och tar deras ägg och ungar. Den är en ganska orädd fågel, så om man på sin tomt fått ett exemplar som specialiserat sig på att plundra småfågelholkar, så får man nog stå i för att skrämma bort den, då mesarna har ungar. Fotat 3.2.2020.

 

I februari dök city kaninerna upp på vår gata. Söta är de, men man får passa sig, så de inte gräver gångar under ens hus. Fotat 15.2.

 

19.2 simmade tre gräsandspar i Gallträsk. Häckningen påbörjas mycket tidigt på våren, redan i mars kan de lägga ägg – i genomsnitt 9-13 stycken.

 

Redan 19.2 hade hasseln så här fina hängen vid Gallträsk.

 

Gallträsk 19.2.2020. Jag har gjort mitt val!

 

23.2 var vattnet igen exceptionellt högt. I skärgården stod träden ute i vattnet.

 

23.2. Så här tidigt har jag aldrig förr ätit färska nässlor. Försök att varje dag, eller vecka, plocka något färsk från naturen på din tallrik.

 

Porkala 24.2. Om du bara har möjlighet, tag en liten skogspromenad varje vecka. Forskningen visar att det sänker vårt blodtryck att vistas ute i naturen. Om det inte är möjligt, se på naturbilder.

 

Mars

I Grankulla finns många fina, korta promenadstigar. Här Träskmossen vid Gallträsk.  Mossen blev naturskyddsområde 1988 och är absolut värd ett besök.

 

Personligen älskar jag mossor och lavar. Här vår stenmur i Grankulla. Vi bestämde oss också för att inte strida mot naturen (mossan) i gräsmattan. Nuförtiden har vi i stället för gräsmatta, mossmatta och den är verkligen lättskött. Kräver ingen klippning och är städsegrön.

 

Ett närbeläget, fint fågeltorn finns i Bredvik. Lämna bilen på TUAS husets parkeringsplats i Otnäs och vandra till tornet längsmed denna stig som pryds med ungbjörkar. När vadarna kommer, myllrar det av fåglar vid tornet. Nu ser man främst tofsvipor där.

 

Tofsvipa vid Bredviks fågeltorn Maarin torni 9.3.2020.

 

Bakom vårt hus håller domherrarna till. Här herremannen som kom på besök 11.3 tillsammans med två damer.

 

13.3 såg vi de första blåsipporna i skärgården.

 

13 -14.3 hörde vi kattugglehanen hoa nära vår holk i skärgården. För två år sedan hade de ungar i vår sjöfågelholk, men nu hoppas jag att de hittat “den rätta” holken.

 

Naturens eget konsverk. Ett svandun har fastnat i vassen.  Fotat 13.3.2020 i skärgården.

 

14.3 fick vi se fyra mäktiga havsörnar sväva över ett kadaver i skogen tillsammans med kråkor och korpar.

 

Nu då alla restauranger och café’er är stängda, kan man ändå njuta en kaffetår i naturen, om man tar sin egen termos med. På fågelturer är kaffepausen en av höjdpunkterna, förutom alla spännande fåglar man ser.

 

Dålig kvalitet på bilden, men jag vill visa er en av stjärtmesarna vi stötte på 14.3.

 

Här ett litet bevis på att det är bra att tömma holkarna. Förutom att ungarna har större möjlighet att överleva, då man avlägsnar parasiterna som lever i bomaterialet, finns det också en risk att hackspettar eller mårdar kan nå ungarna, då bomaterialet når ända upp till hålet.

 

15.3 såg vi en flock på c. 40 starar, tillsammans med en massa grågäss, på en åker i Ingå.

 

19.3 kom den första nässelfjärilen vinglande i vinden. De kan vara ganska slitna efter vintern, men en del som övervintrat kan flyga ända till midsommar. Då de parat sig och lagt sina ägg, dör de. Nu blir det att bygga fjärilsbarer, tidigare än någonsin. Granna glasburkar gillar de (tex. målade barnmatsburkar), men jag brukar använda gamla kokosnötsskal. Är man extra bekväm, skär man bara några skivor övermogen melon och sätter ut. På bilden kan ni se vad min fjärilsbrygd innehåller. Det är jäsningsprocessen som lockar dem till sig.

 

21.3 blev det vinter igen för några dagar. Sångsvanarna i vår vik kämpar på. Så länge havet inte fryser, går det ingen nöd på dem.

 

21.3 var det igen dags att använda något från naturen i vår matlagning. Röllekan har redan nya, gröna blad i varma sluttningar. Förrätten blev ägghalvor med räksallad och rölleka.

 

Emedan jag bongar däggdjur, så är nysnön alltid spännande att undersöka på morgonen. Tydligen bor det en liten gnagare i rishögen i vår strand. Här går hens motorväg. Fotat 22.3. Om du själv är intresserad av att räkna hur många däggdjur du ser under 2020, gå in på FB sidan Nisäkäsbongarit.

 

Om man hör ett mycket högt och vasst fågelljud i skogen, vet man att det är trädkryparen eller kungsfågeln. 22.3 var det trädkryparen som sökte mat under barken på tallen bakom vårt hus.

 

Mossor och lavar är något vi någon gång kan ägna oss åt då vi ses igen. Vi har c. 1500 arter av lavar i Finland. Här en vacker lav som hör till släktet Cladonia. Det finns c. 60 arter av tratt- och bägarlav.

 

Ensam i skogen trodde jag att jag var 25.3. Först kom en fjolårets älgkalv klivande - den var ju riktigt söt, men sedan kom älgmor klivande och då tyckte jag att det var så dags för mig att gå hem.

 

25.3 hörde jag årets första lärka, över dessa vackra fält.

 

25.3 på eftermiddagen såg vi 8 dovhjortar. Dovhjorten är ju inte ännu så vanlig i Finland, men i södra Finland finns det några hjordar.

 

Jag går in för att så ofta som möjligt äta något från naturen. I dag blev det gryta på vitsvanshjort med enbär. Jag hann gå igenom 10 enrisbuskar innan jag fann en med bär. Men enbär är inga bär! De är sammanvuxna kottar och växer endast på honbuskarna. Det tar två till tre år för en befruktad kotte att mogna och få sin blåaktiga färg.

 

26.3 såg vår rabarber ut så här. En varm vecka till och vi kan få en läcker, liten dessert.

 

Det har blåst mycket den här våren, men 27.3 klockan 7:45 på morgonen låg havet spegelblankt.

 

27.3 fick havstrutarna i vår vik, tidigt på morgonen, sällskap av de första storskarvarna. Vi kallar dem fulingarna.

 

På morgonen går jag ut och hämtar min egen hälsodryck, björksav, till morgonmålet. Den innehåller bla. kalcium, kalium, magnesium, mangan, proteiner, aminosyror och enzymer. Kom ihåg, den ingår inte i allemansrätten.

 

Ett bra gömställe för harpaltar och andra smådjur.

 

Återanvändning av vinlådor. I denna vår gamla vinlåda har flugsnappare flere år byggt sitt bo.

 

Storskrakeparet i vår vik 29.3.

 

Om ni har en balkong eller gård – drick eftermiddagskaffet ute i solen. Inga tunna, små bullskivor som ni ser! Må väl, snart kliver vi in i april månad.

 

April

Herr bofink äter sina solrosfrön då vi dricker kaffe på trappan.

 

I Gallträsk finns flere fina knippar.

 

Vi har 1500 lavarter i Finland (och 870 mossarter). När du går ut, ta en titt på de närmaste träden, stenarna och marken. En ny värld öppnar sig. Fönsterlav eller vit renlav, Cladonia stellaris, palleroporonjäkälä.

 

Den gula är en mångfruktig vägglav (Polycauliona polycarpa) och växer på räcket till vår brygga. Sådan lav gynnas av kvävegödsling, och här sitter ofta fisktärnorna...

 

Var man rör sig i våra skogar skuttar vitsvanshjortarna omkring. Fotat 1.4.2020.

 

1.4 dök också ett grönsiskepar upp på vår gård och det är roliga att följa med då hanen matar honan

 

Grönsiskehonan

 

En stor flock med viggar har anlänt till vår vik.

 

Skål för våren alla naturvänner. En bägarlav.

 

Så här granna och vackra kan en del lavarter vara. Här troligen en orangegul bladlav (Xanthoria parietina) som tillhör släktet vägglavar. Växer på bark, trä, sten, strandnära klippor.

 

Alltid då det är möjligt lägger vi något från naturen i maten. 3.4 blev förrätten smörfrästa nässlor inlindade i prosciutto, björkpinnar i stället för butikens tandpetare.

 

I soliga sluttningar är nässlorna redan fina.

 

4.4 vände vi potatislandet och fann några “nypotatis”.

 

5.4 blev det mat från naturen igen. Grannen lämnade en fin sik, direkt från nätet, på vår trappa och vi rökte den fylld med enris.

 

5.4 såg vi ordentligt tranorna vi hört och sett högt på himlen.

 

6.4 såg vi årts första påfågelöga, men också en jättestor sorgmantel och två nässelfjärilar.

 

Alla obeboeliga fågelholkar byts ut innan flugsnapparna kommer.

 

Skägglav fascinerar barn.

 

Aldrig har vi satt vår nypotatis så här tidigt, 7.4.

 

Den vilda gräslöken kommer redan upp.

 

Krokusen har slagit ut.

 

9.4 en brun flickfjäril som egentligen är en mätare trots att den flyger på dagen.  Den flyger i marker med björk och ofta i trädtoppsnivå, men kommer emellanåt ned på tex. vägar för att suga fukt. Den flyger från mars till början av maj. Larverna lever på björk.

 

Här har någon släpat in ett lååångt grässtrå som byggmaterial.

 

Är det en liten tomte som glömt sitt skägg här?

 

9.4 kom en av de första stora tranplogarna över vårt hus. Efter att tranorna flugit över Finska viken, omorganiserar de sig ofta över våra hus. C. 80 tranor cirklade och circlade tills de igen ordnade sig i två fina plogar och fortsatte norrut. Om de anländer sent på dagen går de ned på Porkala Stormossen som ligger några kilometer fågelvägen från oss.

 

9.4 kvällste på smultronblad.

 

Det tar 30 minuter att söka morgontidningen hos oss i Porkala. Varje morgon räknar jag hur många olika fågelarter jag ser (och hör) under promenaden. Om du bor i radhus eller egnahemshus, kolla varje morgon vilka fåglar du ser/hör då du söker tidningen. Trots att det tar dig kanske bara 5 minuter, hinner man se/höra mycket. Här en domherre som slog följe med mig en bit av vägen 11.4. Nästan varje dag, den här tiden på året, ser man en ny art för året. 11.4 var det sädesärla, 14.4 ejder, 15.4 svarthakedopping och 16.4 strandskata.

 

GLAD PÅSK

 

11.4 blev maten från naturen nässelstuvning med gravad lax och lantägg med rölleka.

 

Färg saknas inte i naturen. Här har en granne sågat ned några alar i ett dike.

 

14.4 kom det hagel som placerade sig som på ett fat för små älvor och troll att mumsa på.

 

Rödhaken ser jag ofta på min morgonpromenad.

 

Det här skall bli ett insekthotell.

 

Ute är det kyligt och emellanåt kommer det snö, men inne blommar redan körsbärsträd, syren och spirea.

 

Av dessa 9 örter användes 7 i vår förrätt 14.4.

 

Porlande vårbäck och gullvivor.

 

Här vaktar jag, säger knölsvanen. Erkskär på Gallträsk i bakgrunden. På Erkskär kläcktes två fisktärnsungar förra sommaren.

 

Svarthakedopping på Gallträsk 14.4. Vi hoppas att de skall stanna och bygga bo. I Finland häckar c. 400 par.

 

16.4 kom det snö igen.

 

16.4 eidrarna besökte vår vik i snöslasket.

 

Sibiriskt te = kokat av fjolårets torra, bruna bergeniablad. Den ryska armen lär ha druckit det under kriget. Här sitter jag nu med min kopp i ett hus som

det bodde 5 ryska familjer i under den ryska parentesen, som drabbade människorna i Porkala hårt. På 10 dagar skulle de lämna hus och hem. 12 år senare fick de återvända och vårt sommarhus som var nybyggt klarade strapatserna.

 

En del av våra bergenior.

 

Sädesärlan har visat intresse för klabbhögen på vår bastuveranda. Vi hoppas den bygger bo där. Vi kan använda andra klabbar.

 

I den varma stranden har björken snart mössöron.

 

18.4 var igen en solig dag och jag såg tre fjärilsarter, bla. nässelfjäril.

 

Strövtåg i naturen.

 

Vi har bestämt oss!

 

Levande tall används ofta av spillkråka, medan hackspettarna gärna använder mjukare träslag, ofta asp, då de hackar ut sitt bohål. En av tallarna i vår strand har nu två hål, men jag tycker de verkar för små för spillkråkan.

 

I dag 19.4 har vi tillverkat insekthotell. Här modell 1 med borrade hål i gammal ved placerade i en varm sluttning med mycket fjolårsgräs.

 

Insekthotell modell 2, Humlebo, byggde jag av en gamma blomkruka som grävdes ned i sand och sågspån. Innehåller ett gammalt mössbo vars doft drar till sig humlor. Ingången skyddas ev en sten så det inte regnar in.

 

________________________________________________________________________

Program år 2020

Oktober Svamputfärd